Novým generálním ředitelem Unipetrolu se zřejmě stane F. Vleugels

17.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. února (ČTK) - Novým generálním ředitelem společnosti Unipetrol se zřejmě stane Belgičan Francois Vleugels (57). Dozorčí rada Unipetrolu ho od 1. dubna jmenovala členem představenstva a současně doporučila představenstvu, aby ho jmenovala generálním ředitelem firmy. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Unipetrolu Arne Kejdana.

Vleugels byl zvolen na základě výběrového řízení. "Při rozhodování se dozorčí rada řídila kritérii stanovenými při vyhlašování výběrového řízení: znalost českého a mezinárodního ropného trhu, zkušenosti s řízením velkých subjektů a schopnost realizace efektivní integrace skupiny Unipetrol s PKN Orlen," uvedl Kejdana.

Od loňského září byl funkcí ředitele dočasně pověřen Marek Mroczkowski poté, co rezignoval Pavel Švarc. Ten se stal generálním ředitelem státní firmy Čepro. Mroczkowski bude nadále zastávat funkci místopředsedy představenstva a finančního ředitele Unipetrolu.

Vleugels je absolventem belgické Katolické univerzity v Lovani v oboru analytické chemie. Má více než 20 let profesních zkušeností v petrochemickém průmyslu. Zkušenosti získal v předních chemických koncernech jako například Imperial Chemical Industries či Eastman Chemical Company, ve kterém zastával funkci předsedy pro region Evropy, Blízkého Východu a Afriky. V poslední době plnil funkci místopředsedy pro logistiku ve společnosti Hexion Speciality Chemicals. Od roku 2003 bydlí v České republice.

Skupinu Unipetrol vlastní polský chemický koncern PKN Orlen, který českému státu za 63procentní podíl včetně pohledávek loni zaplatil 14,7 miliardy korun. Mezi nejvýznamnější společnosti skupiny Unipetrol patří Benzina, Česká rafinérská, Chemopetrol, Kaučuk, Paramo, Spolana, Unipetrol Rafinérie a Unipetrol Trade.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK