Koruna je dopoledne v klidu kolem 28,35 Kč/EUR a 23,87 Kč/USD

17.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. února (ČTK) - Česká měna začala páteční obchodní den klidně a její kurz k euru se od rána pohybuje v úzkém pásmu kolem 28,35 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna stojí dopoledne na 23,87 Kč/USD. Na devizovém trhu nejsou nové zprávy, řekl analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Po čtvrtečním zhoupnutí regionálních měn směrem vzhůru je podle něj dnes vývoj na středoevropských trzích smíšený. Polský zlotý posiluje, slovenská koruna stagnuje, maďarský forint ztrácí.

Americká měna na světových trzích postrádá silnější impulzy k pohybu a drží se nadále na silných úrovních pod 1,1900, aktuálně po 11:00 na 1,1882 USD/EUR. Dolar drží na této hladině hlavně očekávání dalšího růstu úrokových sazeb americké centrální banky Fed, dodal analytik.

V týdenním horizontu čeká Vlk oslabení koruny související se snížením sazeb ČNB. Pokles se může objevit už před čtvrtečním jednáním bankovní rady v souvislosti s narůstající nervozitou. "Přesto je možné, že tento týden ještě koruna skončí beze ztrát, dokonce by spolu s polským zlotým mohla mírně posílit," podotkl.

"Zda ČNB vyplní své hrozby a skutečně sníží sazby, bude plně záviset na tom, jaký bude 23. února kurz. Pokud koruna stále do té doby nebude ochotna oslabit, potom je snížení oficiálních úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu téměř jisté," odhadla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK