Akcie na Wall Street dopoledne klesly kvůli inflaci a firmě Dell

17.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 17. února (ČTK) - Akcie předních amerických korporací dopoledne na newyorské Wall Street klesaly kvůli vyšší inflaci výrobních cen. Na trh dolehla i znepokojivá předpověď počítačové firmy Dell, která s sebou stáhla dolů i akcie dalších výrobců vyspělých technologií.

Dow Jonesův index zahrnující třicítku nejsilnějších titulů burzy v poledne oslabil o pětinu procenta na 11.099,6 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ snížil o 0,4 procenta na 2286,2 bodu.

Výrobní ceny se v USA za leden meziměsíčně zvýšily o 0,3 procenta kvůli dražším automobilům, potravinám a elektřině. Analytici přitom počítali s mírnějším zvýšením o 0,2 procenta po prosincovém nárůstu o 0,6 procenta. Údaje dnes přineslo ministerstvo práce. Nárůst cen v investorech posiluje obavy, že centrální banka Fed bude dále zvyšovat úrokové sazby, aby inflaci tlumila.

Akcie společnosti Dell dopoledne na trhu Nasdaq klesly o 5,6 procenta na 30,17 dolaru. Největší světový výrobce osobních počítačů předpověděl, že jeho zisk v prvním čtvrtletí nedosáhne úrovně, s níž počítají investoři na Wall Street. Analytici Banc of America Securities poté snížili akciím Dellu doporučení a dolů šly i emise firem Apple Computer a Intel, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK