CVVM: Češi jsou s ekonomikou spokojenější než Slováci i Poláci

17.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. února (ČTK) - Obyvatelé Česka jsou s ekonomickou situací ve své zemi spokojenější než Poláci, Maďaři a Slováci. Zjistil to nejnovější průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Za dobrou považuje situaci v České republice 28 procent obyvatel, za špatnou 27 procent. V ostatních zemích naproti tomu kritické názory nad příznivými vysoce převažují. Hodnocení v Česku se podle CVVM za poslední rok výrazně zlepšovalo a za dobu sledování je nyní nejlepší.

Nejhůře z oslovených vnímají ekonomickou situaci své země Slováci. Za špatnou ji označilo 61 procent a jen pět procent má opačný názor. V Polsku podíl kritických vyjádření nepatrně převýšil jednu třetinu (celkem 35 procent), pozitivní hodnocení uvedlo 15 procent dotázaných. V Maďarsku pak průzkum zaznamenal o něco více nespokojených (43 procent) a naopak méně lidí bylo spokojených (sedm procent).

Hodnocení Poláků se podle CVVM také podstatně zlepšilo a je relativně nejpříznivější za celou dobu pravidelných průzkumů. V Maďarsku sice loni nastal malý posun směrem k lepšímu oproti roku 2005, avšak současnou situaci vnímají jeho občané hůře než před pěti a třemi roky. Na Slovensku je v porovnání s loňským červencem ekonomická situace vnímána kriticky poněkud častěji, ale proti letům 2002 a 2004 je hodnocení slovenské ekonomiky nyní naopak příznivější, uvedli autoři průzkumu.

S výjimkou Slovenska převažují v ostatních třech zemích příznivá očekávání nejbližšího ekonomického vývoje. Nejvíce si od budoucnosti slibují Poláci. Zlepšení očekává asi třetina z nich, zatímco zhoršení předpovídá jen osm procent. V Česku je podíl optimistů stejný jako v Polsku, ale pětina počítá se zhoršením. Optimistů v Maďarsku je necelá čtvrtina a nad podílem pesimistů převažují jen mírně.

Na materiální podmínky svých domácností si podle průzkumu obyvatelé ČR příliš nestěžují - 40 procent je označilo za dobré, 42 procent za "ani dobré, ani špatné" a 18 procent za špatné. "V porovnání s ostatními Češi hodnotí své materiální životní podmínky jednoznačně nejlépe," uvedli autoři. To podle nich odpovídá i faktu, že v ČR je v průměru vyšší životní úroveň.

Z hlediska očekávání vývoje materiálních životních podmínek domácností jsou rozdíly minimální. Méně pesimistů oproti ostatním zjistil průzkum u Poláků, kteří tak podle CVVM celkově působí mírně optimističtěji.

Podrobnější analýza CVVM ukázala, že lépe ekonomickou situaci vnímají dotázaní s dobrou životní úrovní, mladší lidé ve věku do 30 let, studenti, absolventi vysokých škol, vysoce kvalifikovaní nebo vedoucí pracovníci a ti, kdo důvěřují současné vládě, a voliči ČSSD. Nadprůměrně kritičtí k ekonomické situaci jsou naopak stoupenci KSČM nebo nekvalifikovaní dělníci a nezaměstnaní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK