ČR a Ukrajina podpoří vzájemné investice v cestovním ruchu

17.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. února (ČTK) - Česká republika a Ukrajina se dohodly na vzájemné podpoře investic do cestovního ruchu. Ze smlouvy, kterou podepsal český ministr pro místní rozvoj Radko Martínek s ukrajinským protějškem Ihorem Dmytrovyčem Lichovym také vyplývá, že by obě země měly zjednodušit postupy pro občany, kteří cestují do druhé země za turistikou.

Premiér Jiří Paroubek po setkání se svým ukrajinským protějškem Jurijem Jechanurovem uvedl, že se Česká republika chce podílet zejména na rozvoji ukrajinského energetického průmyslu například na budování zásobníků ropy a zemního plynu, či rozvoji jaderné energetiky. Podle Jechanurova má ČR možnost podílet se i na obnově městské dopravy například dodávkami tramvají a trolejbusů.

Podle Paroubka stále zůstává otevřená otázka ukrajinského dluhu. Během pěti týdnů by měla být podepsána bilaterální smlouva o spolupráci v oblasti průmyslu a vědy, v rámci které vznikne komise, která se bude umořením dluhu zabývat. Jeho výši však ani jeden z premiérů nevyčíslil. Obchodní výměna mezi oběma zeměmi loni dosáhla 1,4 miliardy dolarů.

Ukrajina je pro ČR rovněž důležitým zdrojem pracovní síly. V současnosti v tuzemsku pracuje zhruba 90 tisíc Ukrajinců. Proto ČR od začátku roku zařadila Ukrajinu do programu aktivního výběru kvalifikované pracovní síly.

ČR a Ukrajina si také budou vyměňovat statistické a další informace v cestovním ruchu a mezinárodní dokumenty týkajících se zájmů druhé strany. Země by měly také podporovat vzájemnou účast na výstavách a veletrzích cestovního ruchu, a to zejména na veletrhu Holiday World v Praze a na veletrhu Travel Market "Ukraine" v Kyjevě.

Kvůli realizaci dohody vznikne společný výbor pro cestovní ruch složený z vedoucích pracovníků v této oblasti z obou zemí.

Turistický ruch mezi Českem a Ukrajinou je nyní mizivý, řekl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Statistický úřad sice přesné počty ukrajinských turistů v Českých hotelech neuvádí, podle Beránka jich je ročně asi do 10.000. Čechů jezdí na Ukrajinu také jen zanedbatelné počty řádově tisíce. Navštěvují hlavně Zakarpatskou Rus na poznávacích cestách. Dříve oblíbený cíl bohatých turistů Jaltu dnes cestovní kanceláře v podstatě nenabízejí.

Ukrajina zrušila vízovou povinnost pro občany ČR loni v květnu, ČR naopak od Ukrajinců víza stále požaduje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK