MF chce umožnit platit daně zdarma na poště

18.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. února (ČTK) - Ministr financí Bohuslav Sobotka chce ještě do června umožnit podnikatelům platit daně zdarma na každé poště. Informuje o tom Mladá fronta Dnes, podle níž za to stát dá ročně desítky milionů korun. "Vymysleli jsme daňovou složenku, ze které by se neplatil poplatek a všichni by mohli zdarma na poště poukázat prostředky na finanční úřad," cituje deník Sobotku.

Výhodou podle Sobotky je, že se zvýší počet míst, kde lze daně platit zdarma. Dnes to jde na zhruba dvou stovkách finančních úřadů, pošt je více než 3000. Převod peněz na poště stojí 20 až 30 korun. Ministerstvo financí odhaduje, že se za rok hotově zaplatí asi 10 miliard korun, píše MfD.

Podnikatelé nápad vítají, i když rezervovaně. "Podporujeme každé zlepšení pro podnikatele. Na druhou stranu dnes už mají skoro všichni běžný účet na bezhotovostní převody," řekl MfD šéf Hospodářské komory Jaromír Drábek.

"V tuto chvíli jednáme s poštou o poplatku, půjde o několik desítek milionů korun, které by ministerstvo financí zaplatilo," řekl MfD Sobotka, podle kterého má být smlouva s Českou poštou o složenkách uzavřena na jeden rok. "Pak musíme vyhodnotit, jestli to přispělo k menšímu placení v hotovosti na finančních úřadech a jaké jsou náklady," dodal.

Pokud budou podnikatelé chodit na úřady s penězi méně, postupně by se pokladny na nich zavíraly. Ministerstvo jedná s poštou o tom, že by se do té doby starala o celou manipulaci s penězi na finančních úřadech. K tomu však Sobotka nechtěl více říci, píše MfD.

Celá věc však může mít podle deníku ještě další překážku. Ministerstvo financí zatím jedná jen s Českou poštou. Jde však o veřejnou zakázku v řádu desítek milionů korun a ta musí splňovat určité zákonné podmínky. Podle Sobotky teď ministerstvo zvažuje, zda vypsat výběrové řízení nebo oslovit jen poštu. Obrátit se pouze na jednu společnost je možné jen z důvodů, jako je živelná pohroma nebo bezpečnost státu. Výběrové řízení by však podle Sobotky odložilo složenky až do druhé půlky roku, píše Mladá fronta Dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK