Vioxx podle soudu není zodpovědný za smrt pacienta

19.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW ORLEANS 19. února (ČTK) - Americká farmaceutická společnost Merck není zodpovědná za smrt pacienta, který užíval její přípravek proti bolesti Vioxx. Rozhodl o tom federální soud v Texasu. Pro firmu to znamená druhé důležité vítězství v rámci těchto obvinění a vůbec první vítězství, kterého dosáhla před federálním soudem. Případ je v USA ostře sledovaný a Merck nemá ani po tomto vítězství zcela vyhráno. Firmě stále hrozí, že bude muset v rámci odškodného vyplatit miliardy dolarů.

Merck se zodpovídal ze smrti třiapadesátiletého muže, který po necelém měsíci užívání Vioxxu zemřel na srdeční infarkt. Právní zástupci pozůstalých ale neprokázali, že je mezi smrtí Richarda Irvina a používáním Vioxxu přímá souvislost. Merck naopak uspěl s argumenty, že je nutné přihlédnout k věku Irvina, jeho pohlaví, stravě a způsobu života.

Pozůstalí ale před porotou uvedli, že Irvin měl před srdečním infarktem výborné zdraví. "Rodina je tím pochopitelně velmi zneklidněna," řekl k verdiktu soudu právní zástupce pozůstalých Andy Birchfield.

Vioxx patřil ke komerčně nejúspěšnějším přípravkům firmy do té doby, než ho Merck na nátlak kritiky v září 2004 sám stáhnul z trhu. Analytici dříve odhadovali, že Merck bude muset na obranu před žalobami vynaložit až 50 miliard dolarů (zhruba 1,2 bilionu Kč). Roční tržby firmy přesahují 20 miliard dolarů a Merck si dal stranou na soudní spory zatím asi jednu miliardu dolarů.

Jako největší problém se ukázal závěr, k němuž krátce před soudním přelíčením došel soudce Eldon Fallon. Žaloba si totiž přizvala kardiologa a patologa, ti ale nebyli schopni říci, že za Irvinovu smrt nese jednoznačně vinu právě Vioxx. Soudce řekl, že oba lékaři jsou sice experti ve svém oboru, ale nejsou to experti na přípravek Vioxx a všechny související účinky.

"Ve vší úctě si myslíme, že to rozhodnutí je chybné," řekl na výrok soudu Birchfield. S pozůstalými prý nyní bude zvažovat, zda má smysl se odvolávat. Merck je s verdiktem spokojen. Jeho právní zástupce Phil Beck řekl, že porota projevila důvěru v zodpovědný a vědecky podložený přístup firmy k výrobě léků.

Porota soudu námitky rodiny Irvinových posuzovala už podruhé, protože v předchozím řízení před koncem loňského roku nedokázala dojít k žádnému výsledku. Merck už jednou v podobné žalobě uspěl, to ale bylo ve státě New Jersey. Spor, o kterém rozhodoval soud v Texasu, naopak Merck předtím prohrál. Pozůstalým má nyní vyplatit odškodné 253 milionů dolarů (asi šest miliard Kč), proti verdiktu se ale odvolal.

Akcie Mercku v pátek po většinu obchodování oslabovaly, avšak po vynesení rozsudku zamířily vzhůru. Nakonec si připsaly více než dvouprocentní zisk a pohybují se kolem ročního maxima. Podnik vyplácí nadprůměrnou dividendu, která podle aktuálního kurzu činí zhruba 4,2 procenta.

Podle analytiků jsou vyhrané spory hned na začátku pro podnik velmi důležité. "Až dosud si Merck při odvracení žalob vedl obdivuhodně dobře," řekl partner zajišťovacího fondu Ram Partners Thomas Bundock.

Merck ale nemá zdaleka vyhráno. Žalobu na něj podalo asi 9600 lidí, kteří se cítí užíváním Vioxxu poškozeni. V průběhu tohoto tak dojde na další soudní spory a Merck bude muset vysvětlovat, jak je možné, že u pacientů, kteří aspoň rok a půl užívali Vioxx, se riziko infarktu zvýšilo na dvojnásobek. Podnik trvá na tom, že každou žalobu chce řešit individuálně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK