Zemědělci mají zájem o podíl v Setuze

19.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. února (ČTK) - Zemědělci by chtěli získat podíl v potravinářské firmě Setuza, která je předním domácím zpracovatelem olejnin. "Zahájíme v tomto smyslu jednání s ministrem zemědělství," řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, spadající pod ministerstvo zemědělství, nyní drží vůči Setuze, ovládané skupinou podnikatelů kolem Tomáše Pitra, čtyřmiliardovou pohledávku.

Jak s ní fond naloží, zatím není jasné. Otevřené jsou podle mluvčího PGRLF Tomáše Vyšohlída všechny možnosti. Dle dřívějších informací mezi ně patří například přeměna pohledávky na akciový podíl nebo její prodej ve výběrovém řízení. "Jakékoli nakládání s pohledávkou ale podléhá rozhodnutí vlády," uvedl Vyšohlíd.

Zemědělci by podle Veleby měli zájem o pohledávku či o případný akciový podíl, který by její kapitalizací vznikl. "Vše je zatím na samém počátku, představenstvo komory určilo tříčlenný tým, který má o věci jednat," uvedl Veleba s tím, že záleží na postupu státu i na ceně, jakou by zemědělci museli za podíl v Setuze zaplatit. Jeho držitelem by mohlo být uskupení pěstitelů řepky, dodal.

Ministr zemědělství Jan Mládek k tomu uvedl, že je připraven hovořit o podnětech a návrzích, které Agrární komora vznese. "Určitě si představu pana Veleby vyslechnu," prohlásil.

PGRLF měl v Setuze do loňského podzimu podíl 38,3 procenta. Počátkem listopadu byl ale akcie nucen převést na základě opční smlouvy z roku 2002 a jejích dodatků na společnost Český olej kontrolovanou podnikateli kolem Pitra. Český olej má nyní přes 90 procent akcií Setuzy.

Státu, který by chtěl vliv ve firmě obnovit, zbývá pohledávka 4,1 miliardy korun. Z rozhodnutí vlády byla převedena z České konsolidační agentury do PGRFL, který za ni zaplatil 465 milionů korun. Setuza ale pohledávku v současnosti neuznává. Odstoupila totiž od notářského zápisu uzavřeného s ČKA, v němž dříve dluh uznala. Zatímco podle ČKA je odstoupení neúčinné, představenstvo Setuzy se rozhodlo platnosti tohoto kroku domoci žalobou.

Pitr již dříve uvedl, že řešením vztahů Setuzy se státem by mohl být prostředník v podobě nového investora. Přednostní právo na koupi Českého oleje tak získala PPF Investments. Ta také projevila zájem o koupi pohledávky, za níž podle svého vyjádření nabídla 570 milionů korun, tedy o 105 milionů více než zaplatil PGRLF. O koupi vyjádřila zájem také rakouská investiční společnost HMH.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK