Papírny KRPA změní organizaci výroby, propustí až 100 lidí

19.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HOSTINNÉ (Trutnovsko) 19. února (ČTK) - Papírenská skupina KRPA Hostinné letos výrazně změní organizaci výroby, aby zvýšila svou výkonnost. Skupina, která patří mezi největší české papírenské společnosti, výrobu přerozdělí do čtyř firem, z nichž každá bude vyrábět jeden druh výrobků. Skupinu by v rámci změn mělo opustit 50 až 100 lidí z nynějších asi 1100 zaměstnanců. Řekl to generální ředitel papíren Jaroslav Jiřička.

Čtyři výrobní společnosti si mezi sebe rozdělí výrobu samotného papíru, výrobu sešitů, výrobu obálek a tiskopisů a výrobu asfaltových hydroizolačních pásů. Dosud největší část produkce připadá na společnost Krkonošské papírny.

"Cílem je soustředit jeden typ výrob na jedno místo. Vedle úspor lidí by změna měla přinést úsporu prostor, snížení zásob, operativnější řízení, lepší využití strojů a celkově vyšší produktivitu," řekl Jiřička. Dodal, že jde o největší změnu ve struktuře skupiny od jejího vzniku v 90. letech.

Některé přesuny výrob již firma udělala, když výrobu sešitů sestěhovala do firmy Papírny Brno. Podstatnou změnou bude uzavření závodu ve Svobodě nad Úpou na Trutnovsku, jehož produkce tiskopisů a roliček se přestěhuje do Hostinného a Plzně. "Náklady na změnu struktury výroby odhadujeme do 20 milionů korun. Celý proces by měl po právní stránce skončit do konce letošního roku," řekl Jiřička.

Loni skupina vykázala podle předběžných výsledků zisk mezi 30 až 40 miliony korun po předloňských 18,5 milionu korun. Tržby skupiny stagnovaly na asi 2,4 miliardy korun. Podíl exportu činí asi 40 procent. Vlastníky skupiny jsou její manažeři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK