Urban: Hranický LG.Philips zatím nepotřebuje finanční pomoc státu

19.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. února (ČTK) - Situace továrny nizozemsko-korejské společnosti LG.Philips Displays v Hranicích na Přerovsku, která se kvůli bankrotu mateřské společnosti dostala do problémů a v lednu musela na několik dní zastavit výrobu, se podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana stabilizovala a firma zatím nepotřebuje finanční pomoc státu. Ministerstvo průmyslu a obchodu původně uvažovalo o tom, že by hranický podnik mohl od České exportní banky dostat zhruba 300milionový úvěr, anebo by mu s financováním výroby pomohla státem ovládaná společnost Osinek.

"Philips nyní jede na normální výkon a je finančně soběstačný, není tam tedy v tuto chvíli předpoklad nějakého exportního úvěru," řekl dnes ČTK Urban. Dodal, že ministerstvo společně s vedením hranického podniku jedná se správcem konkurzní podstaty LG.Philips Displays a s věřiteli této společnosti. "Jednáme o tom, aby hranická firma mohla normálním způsobem pokračovat. Myslím si, že když se najde právní řešení, tak že to finanční řešení bude existovat bez nějakého vstupu státu," uvedl.

Mluvčí hranické továrny Zuzana Fojtíková minulý týden uvedla, že podnik se snaží oddělit od krachující mateřské firmy. "Vedeme jednání se zástupci bankovního dohledu ve snaze vyřešit naše finanční problémy a najít způsob, jak zajistit hranické továrně další provoz. Tento a příští týden vyjednáváme rovněž se zástupci bank, kteří revidují náš obchodní plán. Naše situace se stabilizuje, všeobecně však současný stav zůstává velmi vážný," uvedla Fojtíková.

Závod LG.Philips Displays v Hranicích, který zaměstnává zhruba 1300 lidí, se dostal do vážných finančních problémů kvůli rozhodnutí nizozemské mateřské společnosti LG.Philips Displays Holding. Mateřská společnost na konci ledna oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli. Soud poté na majetek mateřské společnosti prohlásil konkurz.

Hranická továrna zastavila výrobu 27. ledna kvůli nedostatku materiálu, první dvě linky opět spustila 31. ledna. Poslední linku zprovoznila na začátku února. Podle nuceného správce holdingu Louise Deterinka je česká součást holdingu ve složité situaci. Neřekl však, co přesně to znamená.

Plánovaná státní pomoc firmě LG. Philips Displays se nelíbila společnosti TCT ze skupiny Ecimex, která vyrábí v Rožnově pod Radhoštěm klasické vakuové televizní obrazovky. Společnost požádala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o prozkoumání dodržování rovných příležitostí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK