Euro: Plynárenské firmy chtějí větší využití plynu v dopravě

19.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. února (ČTK) - Plynárenské firmy a stát připravují dohodu, která by měla pomoci rozšířit využití zemního plynu v dopravě. V Česku nyní totiž na zemní plyn jezdí jen zhruba 250 vozidel, přičemž 150 jich provozují regionální distributoři plynu a zbytek vozidel jezdí ve veřejné hromadné dopravě například v Havířově, Frýdku Místku či Prostějově. Ve svém pondělním vydání to píše týdeník Euro.

Plynárenské společnosti by podle Eura měly investovat především do výstavby čerpacích stanic na stlačený zemní plyn. Vybudování jedné takové stanice stojí deset až dvacet milionů korun. Firmy by měly městům a státním institucím také pomoci financovat přestavbu dopravních prostředků z klasického na plynový pohon. Na jedno vozidlo mají přispět několika stovkami tisíc korun.

Ministerstva průmyslu a obchodu, životního prostředí a pro místní rozvoj, která za stát smlouvu podepíšou, se zase zavážou, že pro energetické firmy vypracují studii využití zemního plynu v dopravě a že budou přesvědčovat města a instituce, aby přebudovaly své vozové parky z klasických pohonů na zemní plyn.

"Smlouva má být podepsána někdy v polovině března," řekl Euru mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský, který tento projekt zatím nechtěl více komentovat.

Většímu rozšíření zemního plynu v dopravě podle Eura zatím brání především nedostatečná síť čerpacích stanic, vysoké náklady na přestavbu vozidel a jejich menší dojezd. Oproti vozidlům na klasická paliva činí zhruba 200 až 250 kilometrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK