LN: Počet bankovních účtů zatížených exekucí roste

20.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. února (ČTK) - Počet bankovních účtů zatížených exekucí se loni zvýšil o desítky procent, informují Lidové noviny. Ekonomové se shodují, že tento vývoj souvisí s rostoucí zadlužeností Čechů, která se za loňský rok přehoupla přes 400 miliard korun. Podle mluvčího Exekutorské komory ČR Pavla Kočiše je zabavení peněz na běžném účtu nejčastěji používaný způsob exekuce.

Například HVB Bank zaznamenala loni o 42,5 procenta více exekucí na účet oproti roku 2004. ČSOB vzrostl jejich počet na téměř 64.000 z předloňských 56.000. Zhruba desetiprocentní navýšení na 66.000 eviduje Komerční banka. Přesné částky, které byly odeslány na základě exekučního příkazu, banky podle deníku sdělovat nechtějí.

"Jsou-li na účtu peníze, po obdržení příkazu okamžitě částku odesíláme," řekl listu Pavel Hejzlar z ČSOB. Cesta k penězům přes zabavený majetek je naopak mnohem delší. "Tyto věci se musí prodat ve veřejné dražbě a navíc pouze za zlomek ceny," vysvětlil mluvčí exekutorů Kočiš.

Se zadlužeností domácností roste také celkový počet dlužníků, kteří přecení svou schopnost splácet dluhy, a jejich majetek skončí v rukou exekutorů, uvádějí LN. Z údajů exekutorské komory vyplývá, že zatímco v roce 2001 bylo vydáno přes 4000 exekučních příkazů, v roce 2004 to bylo už téměř 160.000. Podle Kočiše přesáhne počet loňských exekucích hranici 200.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK