HN: Česku hrozí pokuta od EU za příliš velkou produkci mléka

20.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. února (ČTK) - Česká republika bude muset podle dnešních Hospodářských novin zaplatit do rozpočtu Evropské unie pokutu až 200 milionů korun za to, že domácí farmáři překročí stanovenou národní kvótu produkce mléka. Podle ministerstva zemědělství vyrobí celkem až o dvacet milionů litrů mléka nad limit. Pokutu by měli hradit jednotlivci, kteří přesáhli přidělené individuální kvóty. Zástupci zemědělců se kvůli problému, který se týká stovek farem, sejdou s ministrem Janem Mládkem, píše deník.

Zemědělci podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby chtějí zkusit přesvědčit Brusel, aby Česku pokutu prominul. K výsledkům jednání je ale šéf agrárníků skeptický. Požádá proto alespoň ministra Mládka, aby se na pokutě podílel i stát, nejen samotní zemědělci.

"Za nynější překročení kvóty jednoznačně můžou špatně vyjednané podmínky před vstupem do unie," zdůvodnil Veleba požadavek na účast státu.

Množství mléka, které může stát vyprodukovat, dojednali zástupci ČR před vstupem do unie. Sankce za jeho překročení činí podle mluvčího úřadu Tomáše Loskota nejméně devět korun za litr. Omezením výroby se Brusel snaží snížit nadprodukci mléka.

Pokuty za mléko nejsou v rámci unie ojedinělé, uvádějí HN. Například v rode 2004 překročilo kvóty devět členských zemí o více než jednu miliardu litrů. Celková pokuta se tehdy blížila částce 390 milionů eur (zhruba 11 miliard korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK