Koruna mírně oslabila na 28,42 Kč/EUR

20.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. února (ČTK) - Česká měna od rána mírně oslabila zhruba o sedm haléřů na 28,42 Kč/EUR. Na trhu nejsou žádné důležité informace a investoři již čekají na čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky. Vůči dolaru je koruna zcela klidná na 23,79 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

ČNB bude ve čtvrtek rozhodovat o nastavení úrokových sazeb a výsledek hlasování je podle ekonomů značně nejistý. Většina analytiků stále očekává ponechání sazeb beze změny. Stále však sílí názor, že by centrální bankéři mohli kvůli silné koruně sazby snížit o čtvrt bodu na 1,75 procenta.

"Půjde o těsné hlasování, pravděpodobnost snížení je podle nás 60 procent proti 40 procentům pro ponechání sazeb beze změny," uvedl Luboš Mokráš z České spořitelny.

Korunu minulý týden srazily na slabší hodnoty prohlášení některých členů ČNB. Zpět do blízkosti historického maxima ji však vrátilo prohlášení premiéra Jiřího Paroubka, že při přechodu na euro v roce 2010 by mohl být kurz 25 Kč/EUR. Někteří ekonomové premiérova slova kritizovali s tím, že tím nemístně ovlivňuje devizové trhy. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma uvedl, že Paroubek zřejmě nedocenil citlivost svého výroku pro trh.

Do zasedání bude koruna podle Mokráše sledovat dění v okolních zemích a mohla by se pohybovat v pásmu 28,30 až 28,60 Kč/EUR. Vyloučeno podle něj není ani ještě větší oslabení, naopak výraznější posílení je nepravděpodobné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK