V Rusku vypukla panika - lidé začali skupovat sůl

20.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 20. února (zpravodajka ČTK) - Obyvatelé některých částí Ruska začali v minulých dnech horečně v obchodech skupovat sůl. Proti šířící se nákupní horečce nic nezmohla ani ujištění úřadů, že soli je dostatek a lidé nemají k panice důvod. Důsledkem bylo, že v některých městech skutečně o víkendu v obchodech sůl došla.

V řadě ruských oblastí obchodníci reagovali na zvýšenou poptávku po soli okamžitým zvýšením ceny, někde až na dvanáctinásobek. Například za necelý kilogram soli se o víkendu ve Vladimirské oblasti platilo až 60 rublů (asi stejně korun). Vzrostly ale i ceny zápalek nebo například cukru. Zbytečná panika pak vyvolala přechodné zdražení i pekařských výrobků. V pátek začaly sůl zdražovat i moskevské obchody.

"Jedinou možnou příčinou mohly být problémy s transportem soli do obchodů," myslí si Nikolaj Charitonov, poslanec ze zemědělského výboru ruské Státní dumy, dolní parlamentní komory. V Rusku panovalo v minulých dnech mimořádně chladné počasí a dopravu do odlehlejších oblastí stěžovalo i množství sněhu.

Experti ovšem poukazují i na další příčinu. Především starší obyvatelé Ruska pamatují dlouhé fronty a poloprázdné obchody, citlivě reagují na každou známku nedostatku zboží a vytváří si pro jistotu zásoby dopředu.

Do Ruska se v souvislosti s krizí zvýšil objem dovozu soli z Ukrajiny, oznámilo dnes ukrajinské ministerstvo zemědělství. Denně společnou hranici obou zemí přejede 35 vagonů s tímto zbožím. Loni dodala Ukrajina Rusku 1,97 milionu tun soli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK