Analýza: Televizní vysílání v ČR trpí nadměrnou politizací

20.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. února (ČTK) - Televizní vysílání v České republice trpí nadměrnou politizací. Sněmovna má legislativně pevně pod kontrolou regulátora trhu, Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, i veřejnoprávní Českou televizi. Vyplývá to ze zprávy Televize v Evropě, kterou v posledních dvou letech zpracovávala nadace Open Society Institute. Zprávu dnes na tiskové konferenci představila autorka české části Evy Rybková.

Podle radního Václava Žáka ale nezávislost regulačního orgánu nemusí být vždy samospasitelná. Rada podle něho musí být loajální s politickým systémem, nesmí se ale nechat ovlivňovat v konkrétních rozhodnutích. Ta ale musí být vedena v souladu s tím, jak funguje zbytek státu.

Podle Rybkové je k odpolitizování rady nutné okamžitě začít veřejnou diskusi o tom, jak radu obsazovat. V radě by se nemělo odrážet rozložení politických sil, radní by měli být především profesionálové a zástupci nevládních organizací. Podle Žáka ale není pro nezávislost radních tak podstatné, jak jsou do funkcí dosazováni, jako spíš princip jejich odvolávání. To totiž může vytvářet určitý tlak na jejich rozhodování. Za tři roky ve funkci se ale Žák s politickým nebo komerčním nátlakem nesetkal.

Český televizní trh podle zprávy charakterizuje malá konkurence. Dominují zde dva celoplošné komerční a dva veřejnoprávní televizní kanály. V Česku je navíc malé povědomí veřejnosti i mezi odborníky o tom, jakou roli by měla hrát veřejnoprávní televize. Kvůli snaze vyrovnat se ve sledovanosti komerčním kanálům, objevují se ve veřejnoprávním vysílání ve východních zemích včetně Česka ryze komerční formáty.

Zatímco v západní Evropě se na reklamním trhu podílí trojice nejsledovanějších kanálů řádově 75 procenty, v ČR má jen Nova 66procentní podíl. Od digitalizace elektronického vysílání, jejíž nástup je v ČR velmi pomalý hlavně kvůli problémům v legislativě, si autoři zprávy slibují zvýšení konkurence.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK