Vysokorychlostní internet v EU zažívá zlaté časy, daří se i v ČR

20.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 20. února (zpravodaj ČTK) - V Evropské unii rychle roste počet lidí, kteří využívají vysokorychlostní připojení k internetu, takzvaný broadband. Rychlejšímu připojení ke světové informační síti se ale daří i v České republice. Značně k tomu přispívá rostoucí obliba připojení přes ADSL. Zatímco v červnu 2004 v ČR existovalo zhruba 36.000 ADSL přípojek, v říjnu loňského roku to bylo již 252.000 přípojek, vyplývá z analýzy telekomunikačního trhu, kterou dnes zveřejnila Evropská komise.

Rostoucí počet lidí, kteří mají přístup k "rychlému internetu", jde ruku v ruce se snižováním cen za připojení. Průměrný měsíční poplatek podle statistik v EU v roce 2005 klesl ze zhruba 481 korun na asi 394 korun. Výrazněji klesly i náklady na pořízení přípojky, z necelých 10.000 korun na zhruba 4500 korun, uvedla EK.

Přes viditelný pokrok se však Česko řadí ve vybavenosti rychlým připojením k internetu až na chvost v rámci Evropské unie. Nejlépe se daří Nizozemsku, kde má přístup k vysokorychlostnímu internetu téměř 24 procent lidí, v ČR je to jen 5,5 procenta obyvatel. V rámci nových členských států EU si ale Češi nevedou špatně. Více přípojek v přepočtu na počet obyvatel mají jen v Estonsku, ve Slovinsku, v Litvě a na Maltě.

V celé unii může po informační dálnici "svižně surfovat" celkem 11,45 procenta obyvatel. Situace se však rychle lepší a rozdíly mezi EU, Spojenými státy a Japonskem, které patří k průkopníkům internetu, se stírají. Eurokomisařka pro informační společnost a média Viviane Redingová dnes novinářům řekla, že poskytovatelé připojení k internetu v současnosti v EU zavedou denně zhruba 52 přípojek. Přičemž 80 procent celkového trhu připadá na připojení přes ADSL, 16,8 procenta na připojení přes kabelovou televizi a 2,8 procenta na ostatní připojení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK