SkyEurope ještě nezačal létat z Prahy, konkurence už ale zlevňuje

20.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. února (ČTK) - Slovenská nízkonákladová letecká společnost SkyEurope ještě z Prahy ani nezačala létat, ceny letenek už ale klesly. Domácí nízkonákladový dopravce Smart Wings již zareagoval na avizovaný vstup slovenské konkurence na český trh a ceny svých letenek snížil.

Do několika evropských měst tak je možné z Prahy nyní letět se Smart Wings od 190 korun za jednosměrnou letenku. Dosud prodával Smart Wings nejlevnější letenky za 990 korun. K ceně musí klient navíc zaplatit letištní poplatek a palivovou a bezpečnostní taxu. SkyEurope Airlines, které začnou z Prahy létat od poloviny dubna do sedmi evropských měst, počítají s nejnižší cenou od 290 korun za jednosměrnou letenku. K ceně navíc budou muset klienti zaplatit jen letištní poplatky. SkyEurope si na rozdíl od ostatních dopravců palivové poplatky neúčtuje.

ČSA zatím své ceny v reakci na avizovaný vstup SkyEurope nesnížily. Podle mluvčí Jitky Novotné si ČSA a SkyEurope nekonkurují na většině linek. Navíc národní dopravce se zaměřuje na jinou cílovou skupinu, než jakou oslovují levné aerolinie. "V současné době provádíme analýzu trhu, zatím však nevidíme důvod pro změnu naší tarifní politiky," řekla Novotná.

Mluvčí Smart Wings Vladimíra Dufková ale ČTK potvrdila, že snížení cen z 990 na 190 korun je reakcí na avizovaný vstup slovenské konkurence. Smart Wings podle ní má proti SkyEurope mnohem širší nabídku tarifů, tedy cenových úrovní letenek. I nejdražší tarif je u Smart Wings o 1500 korun levnější než u SkyEurope, dodala.

Podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka by příchod SkyEurope měl přinést vyšší konkurenci na několika linkách z Prahy. Především na lince z Prahy do Amsterodamu, Paříže a možná také na trase do Madridu a Milána by vstup nové levné konkurence mohl vyvolat cenový boj ostatních dopravců, a to nejen nízkonákladových. Snížení cen na těchto linkách očekává Beránek nejen od Smart Wings, ale také ze strany ČSA, případně zahraničních dopravců, například Air France na lince do Paříže, KLM na trase do Amsterodamu, Air Europa do Madridu nebo Alitalie do Milána.

Nižší ceny do těchto významných měst by mohly vyvolat příliv turistů. Podobně jako nízké ceny a vysoká frekvence letů mezi Prahou a Británií přilákaly k návštěvě Prahy desetitisíce britských turistů, mohli by začít za turistikou do Prahy v mnohem větším počtu cestovat Francouzi, Nizozemci, Španělé nebo Italové.

SkyEurope v Praze umístí dva své stroje Boeing 737-700 a bude tak po ČSA a Smart Wings teprve třetím dopravcem, který má na pražském letišti základnu a zajišťuje tedy lety z Prahy, nikoli do Prahy jako ostatní společnosti. S počtem sedmi linek se SkyEurope ihned zařadí mezi ty největší nízkonákladové dopravce na pražském letišti.

Levní dopravci se na počtech odbavených pasažérů v Praze podílejí zatím 18 procenty, celkem loni přivezli nebo odvezli asi dva miliony lidí. SkyEurope bude 15. nízkonákladovou společností, která do Prahy létá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK