Národní skupina pro zavedení eura zahájila činnost

20.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. února (ČTK) - Národní koordinační skupina pro zavedení eura v ČR (NKS), kterou tvoří vedle zástupců ministerstva financí a České národní banky náměstci ministerstev informatiky, průmyslu a obchodu, spravedlnosti, vnitra a zahraničních věcí, dnes zahájila činnost. Informoval o tom náměstek ministra financí Tomáš Prouza, kterého vláda koordinací příprav pověřila.

Koordinační skupin měla dnes představit proces přípravy zavedení eura a dohodnout se na spolupráci a míře zapojení jednotlivých institucí. "Naším prvním úkolem je příprava variant zavedení eura v Česku, z nichž jednu pak vybere a schválí vláda," uvedl Prouza.

Vedle Prouzy jsou členy skupiny viceguvernér ČNB Miroslav Singer, náměstkyně ministryně informatiky Jana Vohralíková, náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa, náměstek ministra spravedlnosti Ivo Hartmann, náměstkyně ministra vnitra Anna Štanclová a náměstek ministra zahraničních věcí Vladimír Müller.

Země EU, které plánují přijetí eura v nejbližších letech, volí podle Prouzy variantu takzvaného velkého třesku, tedy zavedení hotovostního i bezhotovostního eura k jednomu dni. Po určitou dobu zároveň platí původní měna, která je postupně stahována z oběhu.

Česká vláda zatím plánuje přijmout euro v roce 2010, někteří ekonomové ale odhadují spíše pozdější termín. Podrobný plán přijetí eura by měl kabinet připravit do konce tohoto roku. Prouza, který je nyní občas označovaný jako "pan euro", však připomíná, že konečné slovo bude mít až příští vláda, která vznikne po červnových volbách.

Největší praktické změny přijdou zřejmě až v posledním roce před přijetím eura. Na euromince bude nutné uzpůsobit všechny automaty na kávu, cukrovinky nebo lístky na městskou hromadnou dopravu. Obchodníci budou muset uzpůsobit pokladny, razítka nebo tiskopisy, banky přizpůsobí své bankomaty. Stát bude muset zajistit převážení a skladování vyrobených mincí a bankovek, školení lidí nebo sběr již neplatných korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK