Ministři zemědělství EU definitivně schválili cukernou reformu

20.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 20. února (zpravodaj ČTK) - Ministři zemědělství EU formálně schválili reformu cukerného pořádku, která tak začne 1. července. První rok reformy bude patrně mnohem tvrdší, než se čekalo. Vzhledem k očekávanému přebytku cukru Evropská komise navrhla členským zemím "přechodně" seškrtat výrobní kvóty o 2,5 milionu tun, aby se odlehčilo tlaku na trh. "Jednorázové zkrácení produkce je životně důležité pro dobrý start," řekla komisařka Mariann Fischerová-Bölová.

Právě krácení kvót se obávají čeští producenti cukru. Ti dříve vítali, že reforma byla místo plošného škrtání kvót postavena spíše na zvýšení konkurence, která má vést k odchodu slabších z trhu. Česká výroba cukru nyní dosahuje 550.000 tun. Snížení české kvóty by v praxi zřejmě znamenalo omezení výroby, a to jak u pěstování cukrovky, tak u výroby cukru.

Cukerný režim se v EU nezměnil skoro 40 let a vedl k trojnásobně vyšším cenám cukru než na světovém trhu. Reforma počítá s tím, že zaručené ceny cukru v EU klesnou od sezony 2006/07 během čtyř let o 36 procent a cukrové řepy o dvě pětiny.

Pokles cen má pěstitelům vynahradit příspěvek z rozpočtu EU, kompenzující téměř ze dvou třetin ztrátu příjmů. Toto odškodnění budou moci státy ze svých rozpočtů ještě dočasně navýšit. Současně má odchod slabších cukrovarníků z trhu usnadnit restrukturalizační fond, samofinancovaný průmyslem.

Podle EK dosavadní systém už nebyl udržitelný, a to i kvůli prohře ve Světové obchodní organizaci o exportní dotace, jakož i chystanému otevření evropského trhu vývozcům cukru z padesátky nejchudších zemí světa v roce 2009. Reforma tak má zajistit přežití konkurenceschopné části evropského cukrovarnictví, aniž by stála "cent navíc z veřejných prostředků".

Komise očekává, že výroba cukru v EU, pohybující se okolo 20 milionů tun ročně, klesne o šest až sedm tun, což umožní pokrýt domácí poptávku, za přispění dovozu z rozvojových zemí. V unijních skladech je nyní asi 1,5 milionu tun cukru a hrozí další přebytek kolem 2,5 milionu tun.

Nynější návrh EK se má dostat na hlasování řídícího výboru pro cukr 2. března. Zamítnutí by vyžadovalo kvalifikovanou většinu hlasů od členských států, což se nezdá pravděpodobné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK