Trichet: Ekonomika solidně roste, rizikem jsou ale ceny ropy

20.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 20. února (ČTK) - Ekonomika eurozóny vykazuje solidní růst, který bude pokračovat i v dalších měsících. Před výborem Evropského parlamentu to dnes řekl prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. O budoucím pohybu úrokových sazeb se konkrétně nezmínil, avšak trh z jeho slov vyčetl, že ECB v březnu sazby zvýší.

Šéf centrální banky rovněž řekl, že se zvýšila rizika, která ohrožují cenovou stabilitu. Částečně jsou podle něj na vině ceny ropy, kvůli nimž bude centrální banka dál činit kroky, které povedou k potlačení inflace.

Trichetův komentář sledovali hlavně finanční analytici, kteří se snaží odhadnout, zda ECB na březnové schůzi své bankovní rady zvýší základní úrok. Ten je na 2,25 procenta a většina analytiků očekává, že banka sazbu zvýší na 2,50 procenta, podotýká agentura Reuters.

Trichet neřekl, zda a jakým směrem se mohou úrokové sazby vydat, až bude bankovní rada v březnu zasedat. Podotkl však, že trh budoucí vývoj vnímá "perfektně citlivě", když předjímá vývoj. Podle pozorovatelů tím dal dostatečně najevo, že vidí důvody k dalšímu zvýšení sazeb.

ECB zvýšila základní úrok poprvé po pěti letech až loni v prosinci, předtím ho držela beze změn od poloviny roku 2003, kdy ho snížila na dvě procenta. To bylo zároveň nejméně v historii této instituce. Trh ale zatím nemá jasno, zda bude ECB pokračovat ve zvyšování sazeb i po zbytek roku. Předpokládá se, že na konci roku by základní sazba mohla být na třech procentech.

Minulý týden byla zveřejněna statistika, která ukázala, že se tempo růstu ekonomiky eurozóny v závěru roku zpomalilo na polovinu. Podle Tricheta je to ale jen krátkodobá odchylka, která nebude mít na budoucí vývoj větší vliv. Podle něj ekonomika bude sílit.

Trichet se věnoval také trhu bydlení a hovořil o nutnosti nedovolit další růst cen nemovitostí, zvlášť v některých zemích. Podobně hovořil i při jiných příležitostech v minulosti. "Hlavním sdělením je tedy zřejmě větší příklon ke zvýšení sazeb," podotkl ekonom Lorenzo Codogno z Bank of America.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK