LN: Evropská komise prošetřuje ČEZ

21.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. února (ČTK) - Jedním z energetických podniků, jejichž cenovou politiku chce prověřit Evropská komise, je podle Lidových novin i společnost ČEZ. Komise minulý týden oznámila, že po několikaměsíčním zkoumání poměrů v energetickém sektoru EU spustí vyšetřování konkrétních podniků kvůli podezření ze zneužívání dominantní pozice na trhu a zbytečného zdražování. ČEZ se podle svého mluvčího Ladislava Kříže žádného postihu neobává.

"Už jsme z Bruselu obdrželi příslušný dotazník, který jsme bez problémů vyplnili a poslali nazpátek," deníku mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Tvrdí, že firma ČEZ se žádného postihu za nekalou soutěž neobává a kartelové řízení naopak přivítala. Na základě jeho výsledků se totiž údajně mohou zlepšit podmínky pro vývoz české elektřiny do zahraničí.

"Elektřinu například zbytečně prodražují takzvané přeshraniční poplatky, které vývozce platí majitelům přenosových soustav za to, že elektřina proudí přes státní hranici," uvedl Kříž. Pokud by byl tento poplatek zrušen, cena elektrické energie by se podle něj v jednotlivých zemích EU do budoucna určitě snížila. ČR by se to však netýkalo. V tuzemsku podle Kříže "ceny spíše porostou, pokud se ale odstraní dnešní překážky a volném trhu, zdražování nebude tak rychlé a výrazné".

Ekologičtí aktivisté tvrdí, že právě dominantní postavení společnosti ČEZ je klasickým příkladem toho, jak jedna firma může ovlivňovat ceny i prostředí. "ČEZ totiž elektřinu nejen vyrábí, ale zároveň vlastní i pět z osmi distribučních společností které v republice dodávají elektrický proud konečným spotřebitelům," řekla LN místopředsedkyně strany Zelených Dana Kuchtová.

Podobný model ale funguje i v mnoha dalších státech EU. Šetření Evropské komise by tak mělo mimo jiné prokázat, zda jsou v takové situaci energetické regulační úřady v jednotlivých zemích ještě schopny zabránit vytváření skrytých energetických monopolů, dodávají Lidové noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK