Studie: Firmy mají potíže s náborem kvalifikovaných pracovníků

21.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


CURYCH 21. února (ČTK) - Zaměstnavatelé po celém světě mají potíže při hledání kvalifikovaných pracovníků navzdory vysoké nezaměstnanosti ve Spojených státech i Evropě. Vyplývá to ze studie americké personální agentury Manpower.

Průzkum ukázal, že problémy s nalezením vhodných kandidátů na volná pracovní místa má 40 procent z téměř 33.000 zaměstnavatelů po celém světě. "Nedostatek talentů začíná být pro větší počet zaměstnavatelů ve světě realitou," prohlásil generální ředitel Manpoweru Jeffrey Joerres.

V Severní Americe a Asii je podle Joerrese největší nedostatek talentovaných kandidátů na místa obchodních zástupců, konstruktérů a techniků. "Zaměstnavatelé nám říkají, že nehledají pouze těla, jež by zaplnila pracovní místa v prodeji. Chtějí zkušené prodejce, kteří znají příslušné obory a dokážou podpořit příjmy," řekl Joerres.

Mnohé podniky se podle Joerrese během deseti let dostanou do vážných problémů, protože nebudou připraveny na nedostatek talentů a nedokážou nalézt potřebné pracovníky. "Nejde o cyklický trend, jako tomu bylo v minulosti. Tentokrát je problém s talenty skutečný a bude trvat desítky let," prohlásil Joerres.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK