EK: Země EU lépe přejímají ekonomické zákony

21.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 21. února (zpravodaj ČTK) - Členské státy EU se polepšily při přejímání evropských směrnic v oblasti vnitřního trhu. Skóre zlepšila i Česká republika, třebaže je na tom nadále nejhůř z nových členských zemí, uvedla Evropská komise v pravidelném půlročním hodnocení.

Průměrný deficit v převádění předpisů poklesl na 1,6 procenta, tedy zhruba 26 směrnic, a přiblížil se tak metě 1,5 procenta, kterou se vlády zavázaly splnit. Nejlépe se daří Litvě (0,4 procenta), nejvíce zaostávají Lucembursko (4,4 procenta) a Řecko (3,7 procenta). Hranice 1,5 procenta dosáhlo 17 států, mezi nimi všichni noví členové EU s výjimkou Česka.

Praha nedodržela termín pro převzetí evropských předpisů ve 41 případech a je s deficitem 2,5 procenta pátá nejhorší z 25. Komise ji pochválila za "podstatný pokrok", který je "ukázkou toho, že strukturální opatření z posledního období přinášejí ovoce". Upozornila ovšem, že je zapotřebí další úsilí. Při minulém hodnocení v červenci činil český deficit 3,6 procenta, tedy 57 směrnic.

Komisař Charlie McCreevy na dotaz ČTK uvedl, že nové země se obvykle snaží, aby bylo vidět, jak dobře spolupracují a jak jim záleží na fungování vnitřního trhu EU. Více než ty staré si uvědomují, jak je pro ně jednotný trh výhodný, podotkl.

Navzdory pilnějšímu převádění předpisů se zemím unie podle komise nedaří snižovat počty případů porušování evropského práva v této oblasti, což svědčí buď o tom, že směrnice nejsou dodržovány, nebo o tom, že byly špatně harmonizovány. Cíle snížit počet řízení pro porušení práva o polovinu oproti roku 2003 se nepodařilo žádné zemi. Poklesl pouze v případě Francie, Belgie, Rakouska, Irska a Nizozemska, u ostatních se zvýšil.

Česká republika se se 14 případy řízení pro porušení práva ocitla na sedmém místě z deseti nováčků, před Polskem a Maltou. Komise se pozastavila nad tím, že ve druhém pololetí loňského roku bylo proti ČR zahájeno devět procedur. "K nárůstu dochází všude, ale pozornost vyžaduje situace v České republice, jejíž bilance přejímání práva stále není navzdory pokroku uspokojivá," uvedla EK.

Slovensko má na rozdíl od ČR úctyhodné skóre jak v přejímání, tak v porušování práva - chybí mu 23 směrnic (1,4 procenta) a vede se proti němu deset řízení.

Směrnice EU navrhuje Evropská komise a schvalují je členské státy a Evropský parlament. V ekonomické oblasti tvoří po převedení naprostou většinu domácího právního řádu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK