Členství na burze podraží na 13 milionů Kč, loni bylo za milion

21.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. února (ČTK) - Obchodník s cennými papíry se zájmem o členství na pražské burze musí od letošního roku počítat s mnohonásobně vyššími náklady. Vstupní jednorázový poplatek pro nového člena burza zvýšila na 13 milionů korun z původní částky jeden milion korun, zjistila ČTK od makléřských firem. Zdražení potvrdil i mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Počet burzovních firem by se přesto mohl po letech soustavného poklesu letos zvýšit. Žádost o členství ještě loni na podzim podala společnost RSJ Invest, řekl dnes ČTK po tiskové konferenci České asociace obchodníků s cennými papíry předseda představenstva RSJ Invest Libor Winkler.

RSJ Invest jako specialistu na derivátové produkty láká především připravované obchodování s futures, které by mohla pražská burza spustit odhadem od května. RSJ Invest se loni stala jako první ze zemí bývalého východního bloku členem londýnské derivátové burzy Euronext.liffe.

Vážný zájem o návrat na burzu má i firma Böhm & partner, značné zvýšení poplatku ji ovšem odrazuje. Další možností ještě je odkoupení členství od jiné burzovní společnosti, uvedl ředitel obchodníka Alexander Tóth. Böhm & partner byla členem v roce 1999.

Pro členství je dle webových stránek burzy dále například třeba splacený základní kapitál nejméně deset milionů korun či pohotově likvidní prostředky pět milionů korun. Za organizování promptních obchodů člen ročně zaplatí 660 tisíc korun. O členství rozhoduje burzovní komora, v níž působí zástupci předních akcionářů a obchodníků a generální ředitel burzy.

Na burze nyní je 22 členů a tři státní instituce s oprávněním obchodovat. Ještě na počátku roku 2002 měla burza 34 členů a v polovině devadesátých letech dokonce přes sto členů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK