Charlton si bude stěžovat u EK na Česko kvůli pohledávkám ČKA

21.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. února (ČTK) - Na postup vlády a České konsolidační agentury (ČKA) v souvislosti s prodejem pohledávky ČKA za společností Kostelecké uzeniny Agrofert Holdingu si stěžuje společnost Charlton. Firma, která se v tendru organizovaném ČKA o soubor pohledávek neúspěšně ucházela, soudí, že stát porušil pravidla hospodářské soutěže. Chce se proto obrátit na evropskou komisařku pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesovou se žádostí, aby postup české vlády přezkoumala.

Vláda loni v červenci zařadila Kostelecké uzeniny, největší tuzemský masokombinát, do programu restrukturalizace s tím, že pohledávky za nimi jsou určeny k prodeji strategickému investorovi v rámci výběrového řízení. V rámci tendru obdržela ČKA tři nabídky, z nichž pouze dvě byly nad úrovní tržního ocenění. Předložily je společnosti Charlton a Agrofert Holding.

Z informací zveřejněných ministerstvem financí vyplývá, že Charlton dal nejvyšší nabídku. Pouze Agrofert Holding ale lze podle doporučení Rady vlády ČR - Investiční rady považovat za strategického investora. Kabinet se nakonec proto minulý týden rozhodl pro Agrofert s podmínkou, že musí zaplatit nejvyšší nabídnutou cenu 550,3 milionu korun a nikoli 539 milionů, které Agrofert původně nabízel.

"Pokud se informace o takovém rozhodnutí vlády ČR zakládají na pravdě, potom se jedná o naprosto bezprecedentní pošlapání principů hospodářské soutěže ze strany vlády a současného vedení ČKA," uvádí Charlton v dopise premiéru Jiřímu Paroubkovi, jehož kopii poskytl také ČTK.

Charlton argumentuje tím, že ačkoli jde o veřejné výběrové řízení, byl jeden vybraný zájemce, který se původně umístil na druhém místě, evidentně osloven a vyzván k tomu, aby dorovnal nejvyšší finanční nabídku.

Protestuje také proti tomu, že agentura odprodává státem kontrolovanou pohledávku dlužníkovi, neboť Kostelecké uzeniny jsou součástí podnikatelské skupiny Agrofert Holding. To je podle Charltonu také bezprecedentní, "neboť jedním ze základních pravidel pro prodej pohledávek z ČKA je nepostupovat pohledávky dlužníkům z těchto pohledávek," uvedl předseda dozorčí rady Charltonu Vladislav Brunclík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK