Paroubek: Životní úroveň v ČR dosáhne průměru EU za sedm let

21.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. února (ČTK) - Životní úroveň obyvatel České republiky měřená hrubým domácím produktem se může v roce 2013 dostat na úroveň průměru 25 zemí Evropské unie. Při besedě se studenty a pedagogy Bankovního institutu to dnes řekl premiér Jiří Paroubek. Loni se podíl HDP na jednoho obyvatele Česka podle parity kupní síly zvýšil na 73 procent průměru EU, dodal.

V příštích letech může ČR podle Paroubka počítat se stabilním růstem ekonomiky v koridoru mezi čtyřmi až šesti procenty HDP ročně. Tento růst bude prý zesilován zhodnocováním koruny o 2,5 až tři procenta ročně. "Zhodnocená česká koruna se může pohybovat k datu vstupu do Evropské měnové unie kolem 25 Kč za euro," zopakoval Paroubek své prohlášení z minulého týdne.

K růstu hospodářství přispějí zejména zdravé investice, takže ČR by měla pokračovat v politice investičních pobídek. "Pokud nebudou investiční pobídky, zahraniční investoři se obrátí na adresy na východ od Česka," uvedl premiér.

K růstu budou prý napomáhat i peníze ze strukturálních a kohezních fondů EU, jejichž příliv premiér odhadl na 125 miliard korun ročně. Klíčovým faktorem bude podle něj rozvoj dopravní infrastruktury. V příštích letech by se mělo do této oblasti investovat 80 až sto miliard korun ročně," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK