Sobotka chce zmodernizovat výběr daní

21.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. února (ČTK) - Ministr financí Bohuslav Sobotka připravuje plán, jak zmodernizovat a zefektivnit výběr daní. Lidé a především firmy by v příštích letech měli k placení daní mnohem více využívat internet. Pro firmy s určitou výší tržeb by dokonce placení daní elektronickou cestou mělo být za několik let povinné. Finančním úředníkům by se zase měly postupně zvyšovat platy. Sobotka to uvedl na tiskové konferenci.

"Daňová správa chce poskytovat služby sedm dní v týdnu, 24 hodin denně," řekla náměstkyně ministra Dana Trezziová. V polovině roku by podle ní měl vzniknout daňový portál, na kterém by lidé i firmy mohli vyřešit většinu svých daňových povinností a problémů.

Zájemci by na těchto stránkách měli získat osobní daňový účet, na kterém by se dozvěděli vše potřebné a komunikovali přes něj se svým finančním úřadem. Podmínkou bude vlastnictví takzvaného kvalifikovaného certifikátu.

První nabízenou službou by měla být možnost ověření stavu osobního daňového účtu, tedy i případných nedoplatků či přeplatků. V druhé polovině roku a v roce 2007 plánuje Sobotka další služby, například elektronické doručování písemností, přehled o písemnostech ve spisech či osobní daňový kalendář.

Zatímco pro lidi zůstane elektronické podání daňového přiznání jen možností, pro firmy s určitou velikostí obratu by to podle Sobotka měla být do několika let měla povinnost.

Elektronické podávání daňových přiznání přes portál prý nabídne ve formuláři nejen registrační data, ale i data z předchozího daňového období. Plátce daně tak provede jen kontrolu, nebo nabídnuté informace upraví a provede podání.

Součástí reforem bude i přebudování daňové správy státu, která má získat novou strukturu a větší autonomii na ministerstvu financí. Vzniknou speciální útvary pro správu a kontrolu firem ve finančních institucích, energetice, zemědělství a dalších odvětvích. Speciální berní úřad by měly mít i největší firmy v zemi.

Berní úředníci by se zase podle Sobotkových slibů měli těšit na větší platy. Ministr plánuje na finanční úřady dostat více vysokoškoláků, zkvalitnit jejich činnost a vzhledem k náročnosti práce i zvyšovat jejich příjmy. "Nebude to jednorázový skok, ale postupně v horizontu několika let," řekl. Celkový počet pracovníků berních úřadů by se podle něj zvyšovat neměl.

Sobotka zároveň potvrdil, že ministerstvo napravilo chybu u společného zdanění manželů, která se v novém zákoně objevila. Kvůli "zprůměrování" příjmů při zdanění by totiž ženě vznikla ke konci března povinnost platit daň za příjmy, které skutečně nevydělala ona, ale manžel. Naopak muži by úřad daňový přeplatek vrátil až na konci dubna. Měsíční nesoulad mezi přeplatkem a nedoplatkem však byl podle Sobotky odstraněn a lidé se tak nemusejí bát žádných postihů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK