Americké akcie dopoledne klesaly kvůli očekávání vyšších úroků

21.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 21. února (ČTK) - Akcie významných amerických korporací dopoledne klesaly. Silné údaje o americkém hospodářském růstu a sezona solidních firemních výsledků za poslední loňské čtvrtletí zesilují obavy investorů z dalšího zvyšování úrokových sazeb centrální bankou.Dow Jonesův index v poledne newyorského času oslabil o 0,4 procenta na 11.067,5 bodu. Index trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ snížil o 0,9 procenta na 2261,6 bodu.

Prodejní příkazy získaly na trhu převahu poté, co organizace Conference Board zveřejnila předstihové ekonomické indikátory. Jejich hlavní index, který slouží jako měřítko budoucí ekonomické aktivity, se v lednu výrazně zvýšil. Po prosincovém nárůstu o 0,3 procenta index v lednu vyskočil o 1,1 procenta.

Náladu na trhu nezvrátily ani příznivé výsledkové zprávy společností Federated Department Stores Inc. a The Home Depot Inc. Výrazné firemní zisky spolu se silnými ekonomickými indikátory obnovily mezi investory otázky, kolikrát Fed ještě zvýší základní úrokovou míru. Vyšší úroky představují pro firmy vyšší finanční náklady.

Rostoucí emise ale měly i přes pokles akciových indexů početní převahu nad klesajícími, a to v poměru osm ku sedmi.

Ceny ropy vzrostly kvůli ozbrojeným útokům na ropovody v Nigérii. Barel americké lehké ropy dopoledne v jednu chvíli podražil o 1,27 dolaru na 61,15 USD, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK