Japonské akcie kvůli čipovým firmám klesly, dolar mírně oslaboval

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 22. února (ČTK) - Japonské akcie oslabily. Za propadem stály polovodičové společnosti, v čele s Tokyo Electron, a banky. Naopak zájem byl o nákup ocelárenských společností, protože se uklidnily obavy z poklesu cen. V závěru obchodování index Nikkei klesl o 113,16 bodu, tedy 0,71 procenta a uzavřel na 15.781,78 bodu.

K poklesu čipových společností přispěl propad jejich kolegů v USA. Ty negativně ovlivnily obavy z dalšího růstu úrokových sazeb. Investoři také přistoupili k realizaci zisků poté, co v úterý japonský trh prudce rostl. To se nejvíce dotklo technologických, automobilových a finančních titulů.

Dolar se dnes pohyboval pouze v úzkém rozpětí, protože investoři očekávají, zda dnešní údaje o inflaci potvrdí, že centrální banka by mohla pokračovat ve zvyšování sazeb. Vyšší úrokové sazby jsou v poslední době hlavním pohonem růstu dolaru vůči předním měnám na trhu, protože zvyšují výnosnost dolarového jmění ve srovnání s měnami zemí, kde jsou sazby nižší.

V závěru obchodování euro k dolaru mírně stouplo na 1,1920 USD z úterních newyorských 1,1910 USD a k jenu zůstalo beze změny na 141,40 JPY. Dolar k jenu nepatrně klesl na 118,65 z předchozích 118,72 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK