FT: Evropská komise zahájí vyšetřování Telefóniky

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL/MADRID 22. února (ČTK) - Evropská komise se chystá zahájit vyšetřování španělské telekomunikační skupiny Telefónica, která je majitelem Českého Telecomu. Španělský podnik je obviněn ze zneužívání dominantního postavení na rychle rostoucím trhu širokopásmových služeb, napsal britský list Financial Times. EK podle něj zahájí vyšetřování ještě tento týden.

Obvinění jsou obsažena v důvěrném seznamu námitek, který komise v nadcházejících dnech odešle do Madridu. Postup komise ještě neznamená, že Telefónica bude shledána vinnou z porušování pravidel hospodářské soutěže. Znamená to však, že komise má již dost důkazů k tomu, aby zahájila řízení.

Telefónica je druhou největší telekomunikační skupinou světa, jejíž akcie se obchodují na veřejných trzích. Komise bude zřejmě dokazovat, že Telefónica narušuje hospodářskou soutěž stanovením příliš vysokých velkoobchodních cen pro konkurenční operátory. Ti pak musejí odejít z trhu.

Takzvaný "margin squeeze", z kterého se komise chystá Telefóniku obvinit, vypadá v praxi tak, že konkurenti nemohou používat síť dominantního operátora, dokud nepřistoupí na jeho podmínky. Dominantní operátor ale stanoví velkoobchodní ceny tak, že jsou téměř shodné s cenami maloobchodními, které konkurenční operátoři účtují svým klientům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK