Stavební spořitelny v lednu půjčily o polovinu víc peněz než loni

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. února (ČTK) - Stavební spořitelny poskytují čím dál více úvěrů na bydlení. V lednu poskytly o 51 procent víc peněz než ve stejném období loni, celkem za více než 2,7 miliardy korun. Stejně tak vzrostl i počet úvěrů, a to o téměř 18 procent na 9038. Vyplývá to ze statistik stavebních spořitelen.

V lednu spořitelnám stoupl i počet nově uzavřených smluv na 61.761 proti 47.315 v lednu 2004. Nárůst počtu nových klientů zaznamenaly všechny stavební spořitelny.

Podle generálního ředitele stavební spořitelny Modrá pyramida Guido Lohmanna poroste v letošním roce trh stavebního spoření o maximálně 20 procent, přičemž v případě objemu poskytnutých úvěrů trh poroste letos o deset až 15 procent. "Pro přesnější odhady je ovšem třeba počkat na výsledky v dalších měsících," uvedl Lohmann na dnešním setkání s novináři.

V lednu si nejvíce polepšila v objemu poskytnutých úvěrů Modrá pyramida, Hypo stavební spořitelna a Českomoravská stavební spořitelna. Dobré výsledky vykázala i Wüstenrot stavební spořitelna. Naopak v meziročním srovnání poklesl objem úvěrů Raiffeisen stavební spořitelně.

Češi stavební spoření využívají jako výhodný způsob ukládání peněz především kvůli každoroční státní podpoře. Podle spořitelen se zvyšuje ovšem počet klientů, kteří využívají úvěry ze stavebního spoření. Rostou také cílové částky, které určují i možnou výši úvěrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK