Vláda: S podporou oprav paneláků musí souhlasit Evropská komise

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. února (ČTK) - S poskytováním státních dotací na odstranění havarijních vad panelových domů musí souhlasit Evropská komise. Do doby vydání jejího rozhodnutí bude moci stát poskytovat dotace jednomu příjemci jen do výše 100.000 eur (2,8 milionu Kč) během tří let. Návrh ministra pro místní rozvoj Radko Martínka dnes schválila vláda. Kvůli nedostatečnému objemu finančních prostředků ministerstva bude dotace nově poskytovat Státní fond rozvoje bydlení.

Dotace může krýt maximálně 40 procent skutečných nákladů, nejvýše však 55.000 korun na jeden byt v domě. Příjemcem může být fyzická i právnická osoba, která je vlastníkem nebo spoluvlastníkem panelového bytového domu či bytu. Peníze může získat i společenství vlastníků.

Peníze jsou určeny na opravy panelových bytových domů postavených v letech 1950 až 1990. Směřovat musí na odstranění statických poruch nosných konstrukcí, zejména základů, nosných stěn, schodišť či stropních a střešních konstrukcí.

Státní fond rozvoje bydlení má na tyto účely pro letošní rok vyčleněno 400 milionů korun. Celkem fond letos vydá na své programy 6,445 miliardy korun, což je přibližně o polovinu více prostředků než loni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK