IFPI: Loni poklesl prodej hudebních nosičů i tržby vydavatelství

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. února (ČTK) - Český hudební průmysl v loňském roce zaznamenal pokles. Alb a DVD se loni ve srovnání s rokem 2004 v Česku prodalo o 13 procent méně, tržby firem podnikajících v oboru poklesly o 16,5 procenta. Zatímco v roce 2004 byly celkové tržby členských firem Federace fonografického průmyslu (IFPI) v Česku 665 milionů korun, loni činily jen 556 milionů korun, řekla ředitelka české pobočky IFPI Petra Žikovská.

Prodej domácích popových alb poklesl o 12 procent, zahraničních o 12,7 procenta. "Důvody poklesu trhu lze spatřovat v nárůstu nelegálního stahování hudby, které roste spolu s masovým rozšířením přístupu k internetu a se stoupající počítačovou gramotností obecně," uvedla Žikovská.

Pokles prodejů desek gramofonovým firmám alespoň částečně zmírnil nárůst prodejů digitálních nahrávek, který loni činil téměř dvě procenta celkového objemu prodeje hudby. Digitální prodej hudby se nyní v Česku teprve rozbíhá. "V dalších letech očekáváme jeho podstatné navyšování v souvislosti s masovým rozšiřováním nových typů mobilních přístrojů," konstatovala Žikovská.

Očekává rovněž, že budou zavedeny hudební servery, z nichž budou moci posluchači stahovat hudbu legálně; to v Česku dosud nelze. Gramofonové firmy také stále trápí nelegální vypalování a prodej hudebních nosičů.

Členové české pobočky IFPI mají na domácím trhu podíl asi 92 procent. Nejsilnější pozici má Universal Music (26,8 procenta), s odstupem pouhých dvou tisícin procenta následuje SonyBMG. Na třetí příčce se umístilo vydavatelství EMI (20,2 procenta); dalšími většími firmami jsou Warner Music (10,4 procenta), Supraphon (8,1 procenta), Popron Music (3,9 procenta) a Panther (1,4 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK