Průzkum: Nejvíce zavazadel ztratí KLM, ČSA patří k průměru

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 22. února (zpravodaj ČTK) - Ztráta zavazadla hrozí cestujícím zejména při letu s nizozemskou společností KLM. České aerolinie (ČSA) patří v tomto ohledu k evropskému průměru a v žebříčku 25 evropských leteckých společností seřazeném od firmy s nejmenším počtem ztracených zavazadel jsou na 11. místě. Vyplývá to z nového průzkumu Asociace evropských aerolinií, který má ČTK k dispozici. Nejlépe si vede malá společnost Air Malta.

Zatímco KLM připraví své zákazníky v průměru o 20 zavazadel na tisíc cestujících, ČSA ztratí 9,9 zavazadla. Perných chvilek naopak cestující ušetří Air Malta a turecké aerolinie Turkish Airlines s o málo více než čtyřmi ztracenými zavazadly na tisíc pasažérů.

Všeobecně však platí, že počet zmizelých kufrů a tašek roste s počtem cestujících. Zatímco malé společnosti se hřejí na předních příčkách žebříčku, letečtí giganti se krčí na jeho chvostu. Jen o málo lépe než KLM tak například dopadla British Airways, Lufthansa či Air France.

Zajímavý je i pohled na ztrátu zavazadel z hlediska prestiže jednotlivých společností. Zatímco zavedení dopravci příliš neuspěli, méně známé firmy jako jugoslávské či rumunské aerolinky zabodovaly. Špatnou zprávou ale je, že počet ztracených zavazadel v průměru roste. Zatímco v roce 2004 průměr činil 13,9 ztracených zavazadel na tisíc pasažérů, loni se zvýšil na 14,1.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK