Hypernova stáhla vodu údajně chránící proti ptačí chřipce

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. února (ČTK) - Obchodní řetězec Hypernova stáhl z prodeje balenou minerální vodu, která má podle etikety chránit spotřebitele před ptačí chřipkou. Řekla to mluvčí společnosti Ahold, která řetězec provozuje, Kateřina Černá.

Výrobce vody Fromin Aktimun podle Černé obchod ujišťoval o tom, že takto etiketovaný výrobek nebyl zakázán k prodeji. Firma ale nyní zjistila, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce jej zakázala již v polovině ledna.

O tom, že je voda se zakázanou etiketou na jižní Moravě v prodeji, dnes informoval tisk. Nápoj Fromin Aktimun má na etiketě nápis, že je prevencí proti ptačí chřipce. Podle hygieniků je to ale nesmysl a jedinou účinnou prevencí je očkování proti konkrétnímu viru. V případě ptačí chřipky ovšem není tato látka k dispozici. Nápis na etiketě je podle nich klamavou reklamou.

Firma Aquamat, jež vodu vyrábí, má podle manažera Ivana Novotného v rukou dokumenty odborníků, kteří tvrzení uvedené na etiketě podporují. "Nápoj je prevencí proti jakékoliv nákaze virového původu, tedy i ptačí chřipce," řekl Novotný brněnskému deníku Rovnost. Připustil však, že na nových etiketách se nápis již neobjeví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK