ČR letos vyšetřila na chřipku na 200 ptáků, žádný nebyl nakažen

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. února (ČTK) - V České republice bylo od počátku roku vyšetřeno na ptačí chřipku téměř 200 uhynulých volně žijících ptáků, přičemž žádný nebyl nakažen. Řekl to mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Kontroluje se i uhynulá drůbež a monitoring se provádí také v chovech u živých zvířat. V Evropě výskytů ptačí chřipky přibývá.

V loňském roce bylo podle SVS s negativním výsledkem testováno 379 volně žijících uhynulých ptáků. V rámci monitoringu zvířat v chovech pak bylo v loňském roce prověřeno 2290 kusů slepic, kachen, hus, krůt, rovněž bez pozitivního nálezu.

Pro letošek počítá SVS na monitoring se dvěma miliony korun, z čehož by půlku měla dát Evropská unie. Jedno vyšetření uhynulého ptáka stojí asi 750 korun, k tomu je však také potřeba připočíst náklady za dopravu a za uchovávání vzorku. Testy provádí Národní referenční laboratoř na ptačí chřipku ve Státním veterinárním ústavu Praha.

Podle odborníků je pravděpodobné, že se ptačí chřipka objeví i v České republice. Soudí tak jak ornitologové, tak mluvčí SVS, který již dříve připustil, že je otázka ani ne tak zda, ale kdy se objeví první případ v tuzemsku.

Náklady státu na prevenci nemoci by stouply zejména v případě, že by se nákaza dostala do chovů a bylo by třeba masově likvidovat drůbež. Likvidaci by hradil stát, který by také spolu s EU platil kompenzace postiženým chovatelům. Peníze na náhrady chovatelských škod by šly z rozpočtové kapitoly všeobecná pokladní správa spravované ministerstvem financí.

Nákaza člověku nebezpečným virem H5N1 ptačí chřipky byla dnes poprvé v Evropské unii prokázána také u domácí drůbeže. V Rakousku na ni uhynulo v jednom z domácích chovů několik kusů opeřenců. Virus H5N1 se zatím objevil v sedmi zemích EU - Francii, Německu, Rakousku, Slovinsku, Itálii, Řecku a Maďarsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK