Americké akcie po zprávě o inflaci vzrostly

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 22. února (ČTK) - Americké akcie dopoledne na Wall Street rostly díky tomu, že se spotřebitelské ceny v lednu zvýšily v souladu s očekáváním. Výrazný pokles cen ropy ztlumil obavy z inflačních tlaků a vysokých úrokových sazeb.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času posílil o dvě třetiny procenta na 11.142,1 bodu. Index trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ zvýšil o 0,7 procenta na 2279 bodů.

Rostly zejména akcie citlivé na pohyb úrokových sazeb, například velké zpracovatelské koncerny. Společnost 3M posílila o 0,6 procenta na 73,16 dolaru a výrobce letadel Boeing v jednu chvíli vzrostl o 1,3 procenta na 73,99 dolaru.

Na trhu Nasdaq rostla emise čínské internetové společnosti Baidu.com díky tomu, že podnik předchozího dne svým ziskem překonal očekávání investorů. Dnes dopoledne emise Baidu posílila o 11,6 procenta na 57,66 dolaru.

Barel americké ropy pro dubnovou dodávku zlevnil o 1,04 dolaru na 61,70 USD díky tomu, že analytici předpovídají další zvýšení ropných rezerv ve Spojených státech. Pokles cen energií má na akciový trh příznivý vliv, protože se korporacím snižují náklady a zvyšují zisky.

Očištěné měření inflace bez kolísavých položek ukázalo, že základní inflace zůstává umírněná. Bez započtení potravin a energií se index spotřebitelských cen za leden zvýšil o 0,2 procenta proti předchozímu měsíci a naplnil tak očekávání ekonomů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK