Pecina: Evropský systém povolenek byl měl být od roku 2008 zrušen

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. února (ČTK) - Evropská směrnice o obchodování s povolenkami na vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší by měla být podle předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martina Peciny od roku 2008 zrušena. Nemá prý pozitivní vliv na stav životního prostředí a navíc výrazně omezuje hospodářskou soutěž. Pecina chce nyní na toto téma odstartovat diskusi v orgánech Evropské unie.

"Myslím si, že je velmi solidní šance aspoň zahájit velmi vážnou diskusi nad tím, aby toto podle mého názoru naprosto nesmyslné opatření bylo zrušeno a od roku 2008 prostě obchodování s emisemi, tak jak je definováno evropskými pravidly, nefungovalo," řekl dnes Pecina na energetické konferenci v Praze.

Obchod s emisemi je součástí zavádění Kjótského protokolu a má pomoci snížit emise škodlivých plynů odpovědných za klimatické změny planety. V EU platí od loňského ledna.

Podle Peciny je sice nyní pro české firmy obchodování s povolenkami výhodné, protože ČR získala více povolenek, než ve skutečnosti potřebuje. Na druhou stranu v dalších letech by jejich množství mohlo být výrazně zredukováno. Obchodování s povolenkami podle Peciny navíc nevede ke snížení emisí, ale pouze omezuje hospodářskou soutěž.

"Naše argumenty jsou jasné, jestliže někomu přidělíte povolenky a tím pádem mu v podstatě řeknete, kolik může vyrábět, protože během dvou až tří let nelze udělat investice vedoucí ke snížení emisí při zachování výroby, tak nadefinujete, kolik mohou vyrábět," uvedl Pecina. Obchodování s povolenkami podle něj také motivuje mnohé firmy k přesunu výroby do zemí, kde evropský systém povolenek neplatí. Kvůli tamním zastaralým technologiím ale objem emisí oxidu uhličitého ve skutečnosti roste.

"Například společnost Mital Steel, která má podniky u nás, v Rumunsku a v Kazachstánu, by byla šílená, kdyby při konstantní poptávce zvyšovala výrobu u nás. Ona zvýší výrobu v Kazachstánu, kde tento systém není, u nás její výroba poklesne a má z toho peníze (za prodej povolenek)," uvedl Pecina.

Česká republika letos a příští rok rozdělí povolenky v objemu 97,6 milionu tun kysličníku uhličitého ročně včetně rezerv. Reálně ale české podniky vypouštěly v minulých letech ročně zhruba 90 milionů až 91 milionů tun. Zbylé povolenky mohou prodat.

Cena povolenky na tunu emisí se v posledním období výrazně zvýšila, podle serveru PointCarbon.com se cena za jednu povolenku pohybovala kolem kolem 26,68 eur (zhruba 770 korun). Na konci loňského roku stála povolenka na tunu emisí oxidu uhličitého kolem 22 eur (zhruba 640 korun) za kus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK