Firma Český porcelán propustí desítky lidí

23.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. února (ČTK) - Společnost Český porcelán propustí kvůli mimořádně nepříznivé situaci 40 lidí ze svého závodu v Dubí u Teplic. O středečním rozhodnutí vedení firmy informuje Mladá fronta Dnes. Výrobce cibuláku nemá podle listu komu prodávat.

"Drtí nás špatné prodeje doma," řekl deníku předseda představenstva Českého porcelánu Vladimír Feix. Výrobci skla a porcelánu se už dlouho potýkají s levnou asijskou konkurencí, v poslední době se k jejich potížím přidal levný dolar a nově také zdražování energií, poznamenává MfD. Plyn a elektřina mají při výrobě skla a porcelánu významný podíl.

"Takhle špatný začátek roku jsme tu ještě nezažili," uvedl Feix. Také podle majitele harrachovské sklárny Františka Novosada začínají být ceny energií likvidující.

Velmi těžce nesou skláři přístup státu, píše MfD. Nelíbí se jim podle deníku hlavně to, že na jednu stranu stát dává miliardy do pobídek pro zahraniční investory, ale tradiční obory spíše skomírají.

"Přece nemůžeme všichni vyrábět jen auta nebo elektrickou energii," míní Feix. Podle Novosada chybí Česku jakákoliv proexportní politika. "Vláda neví, která bije. Psali jsme s dalšími vývozci petici a ani jsme na ni nedostali odpověď," dodal Novosad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK