Bang & Olufsen investuje na Moravě 480 milionů Kč

23.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. února (ČTK) - Svou jedinou zahraniční výrobní pobočku vybudoval v Kopřivnici na Novojičínsku dánský výrobce exkluzivní audiovizuální techniky společnost Bang & Olufsen. Do výstavby nové továrny investuje celkem 480 milionů Kč a nabídne práci až 200 lidem. Oznámila to agentura CzechInvest.

"Společnost zahájila výrobu v pronajatých prostorách v areálu Tatry Kopřivnice už na podzim roku 2004 a zaměstnávala 114 lidí. Současně si však začala stavět zcela novou halu v průmyslové zóně Kopřivnice - Vlčovice, do které se v průběhu února přestěhovala a dnes zahajuje výrobu," uvedl generální ředitel CzechInvestu Tomáš Hruda.

"Nechtěli jsme vybudovat zahraniční pobočku, ve které by se výrobky jen kompletovaly. Naším cílem bylo postavit skutečně špičkový podnik s vlastním vývojem. Vybírali jsme proto dlouho a pečlivě, než jsme se rozhodli naši jedinou zahraniční filiálku umístit právě do České republiky," řekl generální ředitel závodu Kopřivnice Michael Jensen.

Firma chce také v dubnu v Ostravě - Porubě otevřít technologické centrum, kde bude vyvíjet audio, video a telekomunikační produkty. Do jeho výstavby investuje 62,5 milionu Kč a do roku 2010 v něm zaměstná 70 převážně vysokoškolsky vzdělaných lidí. Centrum vzniká v úzké spolupráci s Vědeckotechnologickým parkem v Ostravě - Porubě.

Společnost Bang & Olufsen a/s (B&O) byla založena v roce 1925 v dánském městě Struer. Dnes je celosvětově uznávaným výrobcem kvalitní spotřební elektroniky stejnojmenné značky. Hlavní sortiment tvoří televizory, audiosystémy, reproduktory, telefony, medicínské a multimediální produkty. Firma má více než 2400 zaměstnanců a své výrobky prodává ve více než 60 zemích světa. Ve finančním roce 2004/05 její celkové tržby činily 3,74 miliardy dánských korun (14,3 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK