Škoda Praha bude stavět ve Vietnamu elektrárnu za asi 12 mld. Kč

23.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. února (ČTK) - Inženýrsko-dodavatelská společnost Škoda Praha, stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, bude stavět novou tepelnou elektrárnu ve Vietnamu za odhadem 12 miliard korun. Nový zdroj s celkovou kapacitou 1000 megawattů by měl být uveden do provozu do roku 2010. Na setkání s novináři to uvedl obchodní ředitel Škody Praha Jiří Smola.

Smlouvu o budoucí smlouvě na elektrárnu zatím podepsala ministerstva obou států, do konce roku by mohla být konkrétní smlouva na výstavbu. "Když se smlouva podepíše do konce roku 2006, termín výstavby bude dodržen," doplnil Smola.

Jde o třetí velký zahraniční kontrakt v několika měsících. Loni v září a letos v únoru podepsala Škoda Praha společně s belgickou firmou CMI smlouvy na dodávku energetických zařízení pro egyptské elektrárny New Talkha a El Kureimat s vyčíslenou hodnotou více než 800 milionů korun.

Škodě Praha se tak postupně daří získávat nové zakázky poté, co její tržby podle předběžných neauditovaných údajů loni propadly pod jednu miliardu korun při zisku 50 milionů korun. V letošním roce již firma předpokládá zhruba čtyřmiliardové tržby a zisk kolem 180 milionů korun, řekl generální ředitel Škody Praha Radek Benčík.

Škoda Praha je i součástí konsorcia Škoda Alliance, které usiluje o získání zakázky na dostavbu dvou bloků bulharské jaderné elektrárny Belene. Případné vítězství by znamenalo získání největší investiční akce ČR v zahraničí v objemu miliard eur. V tuzemsku má Škoda Praha například budovat nové zdroje Ledvice a Počerady a modernizovat elektrárny v Tušimicích a Prunéřově.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK