Analytici: Za fúze v energetice zaplatí spotřebitelé

23.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 23. února (ČTK) - Chystané velké fúze v evropské energetice ještě více omezí konkurenci a dále zatíží peněženky spotřebitelů, které již nyní trpí prudkým zvyšováním cen za elektřinu a plyn. Agentuře Reuters to řekli analytici v reakci na poslední vlnu nabídek a záměrů převzetí a spojování.

Mocný impulz procesu konsolidace dodala největší německá skupina E.ON, když v úterý podala nabídku na převzetí španělské Endesy. Možnost koupit francouzský Suez pak nadhodil italský Enel a francouzská EDF uvedla, že je připravena k velkým akvizicím v Belgii a Španělsku.

K nové vlně konsolidace v západoevropské energetice zatroubil počátkem týdne šéf E.ON Wulf Bernotat, když řekl, že nakonec v Evropě zbudou jen tři dominantní skupiny - E.ON, Enel a francouzská EDF. Zároveň řekl, že ceny se budou dále zvyšovat. Tím hodil rukavici Evropské komisi, která monopolizační praktiky v tomto sektoru minulý týden ostře kritizovala a slibovala zásah.

Vznik několika málo gigantických dodavatelů elektřiny a zemního plynu omezí konkurenci. Dominantní skupiny se zaměří na ochranu svých trhů a nebudou chtít vstupovat do konkurenčních bitev proti sobě navzájem, řekl Jonathan Stern z Oxfordského institutu energetických studií.

"Pokud se budou velcí dále zvětšovat, pak bude méně konkurence; proti sobě bojovat nebudou," řekl Stern. Dodal, že podle studií by na západoevropském trhu mělo být alespoň šest a ideálně deset hráčů, aby zde bylo náležitě konkurenční prostředí.

Spotřebitelům v Evropě se loni prudce zvýšily účty za plyn a elektřinu. Dodavatelé to sice zdůvodňují rekordními cenami ropy, spotřebitelé zejména v Německu však poukazují na dominanci dvou největších energetických skupin - E.ON a RWE.

Na stranu spotřebitelů se postavila Evropská komise. Komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová před týdnem vyhlásila, že zahájí vyšetřování energetických podniků, podezřelých ze zneužívání dominantní pozice na trhu.

Podle komise se konkurenční prostředí v sektoru navzdory liberalizaci nijak nezlepšilo. Brusel to přičítá síle bývalých monopolů, které nutí zákazníkům dlouhodobé kontrakty a monopolizují přepravu a skladování. Trhy plynu a elektřiny tak zůstávají národními trhy bez významnější přeshraniční konkurence. Na ní nemají zájem právě velcí národní operátoři, protože by jim to zvýšilo konkurenci.

"Trh není dostatečně fyzicky integrován a na velkoobchodních trzích elektřiny a plynu není dost likvidity," řekl o situaci v západoevropské energetice Fabrizio de Candia, ředitel Cambridge Energy Research Associates. Podle něho chybí na těchto trzích transparence a konkurence a velcí hráči si monopolizují různé části trhu.

Analytici však také poukazují na slabost regulace. "Otázka je, zda regulační úřady jsou dostatečně kvalifikovaní a silní na to, aby zajistili, že úspory z fúzí se dostanou ke spotřebitelům. Pokud regulátoři nezasáhnou v zájmu spotřebitelů, pak ti asi zaplatí vysokou cenu," řekl analytik energetického trhu Nick White z firmy Arthur D. Little.

Koncentrace a zvyšování cen již přináší dodavatelům elektřiny a plynu tučné zisky. Tento týden oznámily vysoké zisky za rok 2005 E.ON, RWE, EDF a britská Centrica.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK