Strojvůdci chtějí 16. března stávkovat a zastavit dopravu

23.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. února (ČTK) - Strojvůdci chtějí 16. března stávkovat a zastavit dopravu na dráze. Hodlají tak protestovat proti ustanovením o kolektivním vyjednávání v chystaném zákoníku práce. Novinářům to řekl mluvčí Federace strojvůdců ČR Libor Poláček s tím, že k protestním akcím je připravena i další desítka odborových svazů. Zákoník schválila sněmovna 8. února a ještě ho bude projednávat Senát.

Podle návrhu zákoníku práce by zaměstnavatel mohl uzavírat kolektivní smlouvu jen s nejsilnější odborovou organizací, pokud by se odbory ve firmě na postupu nedohodly. Federace strojvůdců ČR však není nejsilnější odborovou organizací na železnici, tou je Odborové sdružení železničářů.

Federace zatím zvažuje časový rozvrh stávky. "Stávka je výstražná, bude až několikahodinová," uvedl Poláček. Podle vedení federace bude ale protest připraven tak, aby "byl cítit". Představitelé odborů nevyloučili, že by po výstraze pokračovaly další akce.

Podle předáků menších odborových svazů je ustanovení zákoníku práce protiústavní a diskriminační. "Odborové sdružování zatím nikdo nikomu nezakazuje, ale účinně zastupovat zaměstnance by menší odborové svazy nemohly. Dostaly by se na úroveň zájmových spolků," řekl Poláček. Podle předsedy Asociace kolektivního vyjednávání Bořivoje Šubrta by tato úprava kolektivního jednání vedla "k návratu k ROH", tedy jediné odborové organizaci v zemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK