Tůma: Pro snížení úrokových sazeb hlasoval jen jeden člen ČNB

23.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. února (ČTK) - Pro snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu hlasoval pouze jeden člen bankovní rady České národní banky. Pět členů se přiklonilo k ponechání základní sazby na současných dvou procentech. Na tiskové konferenci to řekl guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Většina oslovených analytiků před jednáním ČNB přitom očekávala, že bankovní rada sazby kvůli posilující koruně sníží. Pro pokles sazeb hovořil především silný kurz koruny. Ten v minulých týdnech prohloubil své maximum na 28,24 Kč/EUR, zatímco ČNB počítá s kurzem kolem 29 korun za euro.

Také Tůma dnes uvedl, že se podmínky za poslední měsíce zejména kvůli silné koruně změnily. "Vnímáme rizika prognózy jako protiinflační, ale ne jako natolik silná, aby nás vedla k rozhodnutí o snížení sazeb," řekl. Proti lednu, kdy se ČNB rovněž rozhodla sazby ponechat, se prý kurz české měny již tak výrazně nezměnil.

Vedle klíčového silného kurzu koruny Tůma zmínil i obavu z pomalejšího růstu německé ekonomiky v roce 2007, což by se mohlo projevit i v české ekonomice.

ČNB naposledy změnila úrokové sazby na říjnovém zasedání, kdy je zvýšila o čtvrt procentního bodu. Zvýšení úroků tehdy překvapilo většinu ekonomů a někteří je hodnotili jako zbytečné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK