Koruna posílila na 28,38 Kč/EUR po rozhodnutí ČNB zachovat sazby

23.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. února (ČTK) - Česká měna po rozhodnutí České národní banky o ponechání úrokových sazeb beze změny posílila o 15 haléřů na hladinu 28,40 Kč za euro. Po 17:00 stála na 28,38 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna zpevnila na závěrečných 23,78 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách Patria Finance.

Část trhu se obávala snížení sazeb, takže koruna posílila v bezprostřední reakci na to, že se negativní úrokový rozdíl v Česku neprohloubil, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Česko má nejnižší sazby v celé EU. Někteří investoři sázeli na snížení sazeb především kvůli ostrým komentářům ze strany některých členů bankovní rady ČNB na adresu posilující koruny, doplnil analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář.

Pro snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu dnes hlasoval pouze jeden člen bankovní rady ČNB. Zbylých pět členů se přiklonilo k ponechání základní sazby na současných dvou procentech. Pro pokles sazeb hovořil především silný kurz koruny. Ten v minulých týdnech prohloubil své maximum na 28,24 Kč/EUR, zatímco ČNB počítala v lednu s kurzem kolem 29 korun za euro.

Analytik Citibank Miroslav Plojhar upozornil na to, že domácí měna posiluje i přes nižší úroky, než má eurozóna či USA. Navíc na trhu nejsou žádné spekulace o privatizacích a česká ekonomika roste třikrát rychleji než evropská. Zpevňování koruny je tak přirozené a ČNB by na to neměla reagovat snižováním sazeb, podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK