Představenstvo Telecomu navrhne akcionářům dividendu 45 korun

23.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. února (ČTK) - Představenstvo Českého Telecomu navrhne akcionářům na valné hromadě výplatu dividendy ze zisku z minulých let ve výši 45 Kč na akcii. Sdělil to tiskový mluvčí Českého Telecomu Martin Žabka. Telecom vyplácel dividendy naposledy před dvěma lety, a to 17 korun na akcii.

Firma plánuje dividendu vyplácet v druhé polovině roku a podle finančního ředitele Juraje Šedivého kvůli tomu neplánuje zvýšení zadluženosti, případně jen krátkodobé. Celková suma na výplatu se pohybuje kolem 14,5 miliardy Kč. O dividendě bude rozhodovat valná hromada koncem dubna.

Podle generálního ředitele Jaime Smithe firma v současné době neplánuje žádnou výraznou akvizici. To byla podle ekonomů vedle dividendy další možnost, jak naložit s volnou hotovostí. Smith nevyloučil, že Telecom koupí nějakou menší firmu, pokud bude příležitost.

Telecom v roce 2003 vyplatil na dividendách 18 miliard korun, tedy 57,5 Kč před zdaněním na akcii. Před tím firma vyplácela podíly na zisku pouze v roce 2001, a to 7,50 Kč na akcii.

Akcionáři Telecomu v roce 2003 schválili doporučení, aby firma každý rok vyplácela dividendy mezi 50 a 70 procenty konsolidovaného zisku.

Téměř 70 procent ve společnosti ovládá španělská Telefónica.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK