LN: Tisícům domácností zdražil plyn o několik set procent

24.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. února (ČTK) - Tisícům domácnostem zdražil začátkem roku plyn až o několik set procent. Vedle avizovaného růstu cen v průměru o 4,8 procenta se totiž zvedly i některé paušální položky, informují dnešní Lidové noviny. Týká se to domácností s ročním odběrem nad 63 megawatthodin. Jde především o velké domy a vily. Někteří občané si na nový ceník stěžují u Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Podle místopředsedy úřadu Blahoslava Němečka ale bylo zdražení pro toto pásmo odběratelů plynu zcela oprávněné.

"Ceny za odběry v tomto pásmu totiž během minulých let vůbec neodpovídaly nákladům, proto jsme museli ceník upravit," hájí skokové zdražení Němeček. Mluvčí Energetického regulačního úřadu Jarmila Lehnerová uvedla, že do této kategorie spadá přes 16.000 domácností.

Pro domácnosti s odběrem nad 63 megawatthodin za rok je podle nejnovějšího ceníku namísto položky "stálý plat", která účtovala odběrateli necelých 300 korun měsíčně, nová položka "kapacita".

"Zatímco dříve jsem za tuto položku zaplatil 293 korun měsíčně, nyní to vychází na 21.000 korun ročně," řekl LN odběratel plynu od Severočeské plynárenské Pavel Plecitý, který svou stížnost ERÚ zaslal. Je to podle něj nehorázný postih odběratelů, kteří se nemohou bránit přechodem k jinému dodavateli.

Předseda ERÚ Jan Fiřt potvrdil obdržení stížnosti na nový ceník. "Zatím vše řešíme," řekl deníku bez bližších podrobností. Němeček poznamenal, že takových stížností leží na úřadě několik.

Ceník dodávek plynu se mění každé čtvrtletí. Letošní zhruba pětiprocentní zdražení zvedlo náklady většině českých domácností o stovky korun. Hlavním důvodem byl především růst cen energií na světových trzích.

Ceny plynu na 2. čtvrtletí oznámí regulační úřad oficiálně 1. března. Podle dnešní Mladé fronty Dnes zdraží jen o málo. Nejmenované zdroje deníku řekly, že nárůst bude minimálně o polovinu nižší než lednový.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK