Analytici odhadují růst zisku firmy ČEZ o polovinu na 19 mld. Kč

24.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. února (ČTK) - Energetická společnost ČEZ by podle odhadů analytiků oslovených ČTK měla za loňský rok vykázat nejlepší výsledky ve své historii. Čistý zisk by se měl meziročně zvýšit až o 55 procent na více než 19 miliard korun. Tržby by měly stoupnout přes desetinu na téměř 69,5 miliardy korun. ČEZ, která je nejvíce ziskovou firmou v ČR, zveřejní výsledky v úterý.

Čistý zisk téměř 19,2 miliardy korun a meziroční 55procentní růst očekává analytik Atlantik Finanční trhy Petr Novák. "Za předpokládaným meziročním růstem zisku bude stát především růst cen elektřiny jak na domácím trhu, tak i v zahraničí, růst výnosů za poskytování systémových služeb, zahrnutí výnosů z obchodování s emisními povolenkami a pokles provozních nákladů," uvedl Novák.

Tibor Bokor z makléřské firmy Wood & Company předpokládá růst zisku o více než třetinu na 16,8 miliardy korun. Čistý zisk 16,4 miliardy korun předpokládá Tomáš Gatěk z Patria Finance.

Tržby společnosti ČEZ za loňský rok se podle ekonomů budou pohybovat mezi zhruba 67,9 a 69,5 miliardy korun.

ČEZ, který je nejvýznamnějším výrobcem elektřiny v České republice, provozuje 11 uhelných, dvě jaderné a desítky vodních elektráren. Firma vlastní také jednu sluneční a dvě větrné elektrárny. Loni vyrobil ČEZ 59,5 terawatthodiny elektřiny, více než 70 procent tuzemské produkce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK