ČOI: Nejvíce šidí v zimních střediscích na Ústecku a Liberecku

24.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. února (ČTK) - Nejvíce šidí své zákazníky provozovatelé služeb v zimních střediscích Ústeckého a Libereckého kraje, kde různé nedostatky odhalila více než polovina letošních kontrol České obchodní inspekce (ČOI). Inspektoři dosud provedli po celé zemi zhruba 370 kontrol služeb v zimních střediscích, přičemž porušení zákonů zjistili ve zhruba třetině případů. Kontroly lyžařských areálů budou pokračovat do konce března.

"Zjištěné nedostatky se v převážné míře týkaly provozoven veřejného stravování a občerstvení, jejichž provozovatelé porušovali povinnosti stanovené zákonem o ochraně spotřebitele," řekla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Při prodeji a podávání nápojů, pokrmů nebo dalších výrobků podnikatelé podle Fléglové nedodržovali zásady poctivosti prodeje, řádně spotřebitele neseznámili s cenami prodávaných výrobků a poskytovaných služeb a často neplnili ani další informační povinnosti.

Například v zimních střediscích v Jihočeském kraji připadla na restaurace více než polovina zjištěných prohřešků. "Zakopaný pes je pořád u restaurací. Zákazníci by si měli dávat pozor a při problémech se nám ozvat. Pořád se předražuje a chybí seznámení s cenou. Na vině bude fakt, že podnikání na horách je sezónní záležitost," uvedl již dříve zástupce ředitele ČOI pro Jihočeský kraj Karel Havlíček.

Nejhůře zatím dopadly kontroly ČOI v Ústeckém a Libereckém kraji, kde inspektoři provedli 94 kontrol a na různé nedostatky přišli v 53 případech. Naopak nejlépe vyzněly kontroly pro poskytovatele služeb v Plzeňském a Karlovarském kraji. Ze 42 kontrol dopadlo špatně pouze osm.

ČOI provozovatelům služeb v zimních střediscích rozdala 101 blokových pokut v celkové výši 95.500 korun a připravila podklady pro zahájení 20 správních řízení. "Do doby zjednání nápravy byl vydán zákaz na používání osmi měřidel neodpovídajících závazným právním předpisům a tři oznámení byla postoupena místně příslušným živnostenským úřadům," uvedla Fléglová.

ČOI zahájila rozsáhlou kontrolní akci zaměřenou na zimní střediska v závěru loňského roku a ukončí ji v březnu. Inspektoři kontrolují hotely, penziony, restaurace, stánky a kiosky s občerstvením, placená parkoviště, půjčovny lyží, sáněk, bobů, skateboardů a dalšího sportovního náčiní, ale také vleky, lanovky a horské dráhy.

Loni v únoru ČOI při celostátní kontrolní akci odhalila závady v polovině z 263 kontrolovaných provozoven, jejichž služeb využívají návštěvníci hor. Podnikatelům ČOI tehdy uložila blokové pokuty v celkové hodnotě 91.000 korun a zahájila 35 správních řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK